CASA INTELIGENTA – CUM INCEP SI CE AR TREBUI SA STIU?

Daca ati ajuns sa cititi acest articol, probabil ca deja ati inceput sa va documentati cu privire la automatizarea casei dumneavoastra, iar multitudinea de denumiri de produse si tehnologii, precum si de termeni tehnici intalniti pe internet au creat cel putin nedumerire, daca nu chiar frustrare si poate intentia de a amana sau poate chiar de a renunta la proiect.
De aceea, si noi consideram ca, una dintre cele mai dificile si anevoioase etape ale unui astfel de proiect de automatizare a casei este cercetarea intiala.
Deseori, mai ales la inceput, va veti intreba:
- Ce tehnologie sa folosesc? WiFi, Bluetooth, Zigbee, Z-Wave?
- Ce marci exista si care ar fi mai bune? Ce sunt OEM-urile si as putea sa folosesc in proiectul meu?
- Trebuie sa achizitionez toate echipamentele necesare pentru toata casa de la inceput sau pot investi pe etape?
- Ce modificari trebuie sa fac in infrastructura casei (reteaua electrica, de apa, de gaz etc.)?
- Daca aleg automatizarea in etape trebuie sa fac reparatii si sa zugravesc de fiecare data?
- Cat costa tot proiectul?
- Ce ar mai trebui sa stiu si, de cel mai multe ori, nu gasesc pe siteurile magazinelor online?
Vom incerca sa raspundem in continuare la aceste intrebari, dar mai intai, pentru a va face o idee generala, va prezentam schema de principiu a unei retele de echipamente pentru o casa inteligenta:

Sa incercam o explicatie cat mai succinta si pe intelesul tuturor a schemei de mai sus.
Mai intai sa descriem echipamentele care apar in imagine:
- 1. Dispozitivele Z-Wave: totalitatea dispozitivelor ce asigura automatizarea casei (senzori, intrerupatoare, relee, camere de supraveghere etc.), care folosesc protoculul de comunicare Z-Wave si au nevoie de o interfata centrala (hub) pentru a comunica intre ele si pentru a putea fi accesate de catre utilizator.
- 2. Dispozitivele Zigbee: totalitatea dispozitivelor ce asigura automatizarea casei (senzori, intrerupatoare, relee, camere de supraveghere etc.), care folosesc protoculul de comunicare Zigbee si au nevoie de o interfata centrala (hub) pentru a comunica intre ele si pentru a putea fi accesate de catre utilizator.
- 3. Dispozitivele Bluetooth Low Energy (BLE): totalitatea dispozitivelor ce asigura automatizarea casei (senzori, intrerupatoare, relee, camere de supraveghere etc.), care folosesc protoculul de comunicare Bloetooth Low Energy si au nevoie de o interfata centrala (hub) pentru a comunica intre ele si pentru a putea fi accesate de catre utilizator.
NOTA: Modul de functionare al dispozitivelor Z-Wave, Zigbee si Bluetooth este foarte asemanator, diferentele principale constand in modul si frecventa de transmitere a semnalului, raza de acoperire si numarul de dispozitive suportate de o interfata (hub).
Aspectul comun esential al acestor protocoale este faptul ca toate folosesc o interfata (hub) intermediara, la care se conecteaza dispozitivele (senzori, interupatoare etc.) pentru a comunica intre ele si pentru a putea fi accesate de catre utilizator. - 4. Interfata (hub) Z-Wave: similar unui router de internet, dar dedicat dispozitivelor ce folosesc acest protocol, permite comunicarea intre aceste dispozitie si crearea de scenarii de automatizare.
- 5. Interfata (hub) Zigbee: similar unui router de internet, dar dedicat dispozitivelor ce folosesc acest protocol, permite comunicarea intre aceste dispozitie si crearea de scenarii de automatizare.
- 6. Interfata (hub) BLE: similar unui router de internet, dar dedicat dispozitivelor ce folosesc acest protocol, permite comunicarea intre aceste dispozitie si crearea de scenarii de automatizare.
NOTA: Toate aceste interfete (hub-uri) trebuie conectate la un router obisnuit de internet pentru a putea fi accesate de catre utilizatori din locatii diferite de cea locala, unde este instalata interfata.
Astfel, in cazul protocoalelor Z-Wave, Zigbee si BLE, putem spune ca Hub-ul este componenta centrala a sistemului de automatizare, pentru ca este locul unde se configureaza regulile de automatizare.
Hub-ul poate fi un echipament dedicat, fie el un Controller cum este, de ex. Samsung SmartThings, un software instalat pe un Raspberry PI sau un spatiu in cloud (IFTTT). - 7. Dispozitive WiFi conectate direct la router: dupa cum reiese si din denunmire, dispozitivele ce folosesc acest protocol, elimina nevoia unei interfete intermediare de comunicare, accesarea de catre utilizator, precum si definirea de scenarii de automatizare facandu-se direct din aplicatia de pe dispozitivul mobil.
- 8. Router WiFi: routerul obisnuit prin care va conectati la internet, fie prin cablu, fie wireless. De cele mai multe ori este livrat de furnizorul de internet (ISP), dar poate fi achizitionat si separat.
Pentru securitate sporita si optimizarea accesului la internet este recomandat un router dedicat pentru echipamentele destinate automatizarii casei. - 9. Serverul cloud Tuya: serverul extern pe care sunt stocate setarile senzorilor si pe care ruleaza aplicatia ce permite interconectarea dispozitivelor ce utilizeaza protocoale diferite de comunicare.
Tot prin intermediul serverului veti primi notificari si veti putea accesa dispozitivele din locuinta dumneavoastra atunci cand sunteti in alta locatie. - 10-12. Alte echipamente externe (din afara retelei casei), ce pot interactiona intr-un fel sau altul cu dispozitivele de automatizare ale casei.
- 13. Dispozitive mobile, prin care se gestioneaza casa inteligenta (telefon mobil, tableta etc.)
- 14. Boxa inteligenta: dispozitivele inteligente locale ce permit gestionarea casei inteligente prin comenzi vocale – Google Home (Mini), Google Nest (Max), Amazon Alexa etc.
- 15, 16 – Dispozitive bluetooth, ce nu fac parte din automatizarea casei si care se conecteaza direct la telefonul mobil sau la boxa inteligenta (de exemplu ceasuri sau bratari sau cantare inteligente, boxe bluetooth alte gadgeturi bluetooth).
Ce tehnologie sa folosesc?
Din pacate, nici daca am vrea, nu am putea recomanda o solutie 100% mai buna decat celelalte.
In final, indiferent ce ar spune unii sau altii, puteti obtine acelasi rezultat, dar facand un mic compromis.
Alegerea tine de trei mari factori:
- complexitatea proiectului (aici intrand suprafata spatiului deservit de automatizare, locatia, stadiul locuintei – este la stadiul de proiect, este la rosu, este deja construita, este finisata), utilitatile existente etc.);
- nivelul de cunostinte in domeniu si disponibilitatea utilizatorului (utilizatorul are cunostintele si instrumentele necesare, precum si disponibilitatea de a face, dupa caz, instalarea fizica si/sau setarile initiale ale echipamentelor, definirea scenariilor de automatizare etc. sau doreste o solutie la cheie;
- desigur, nu in ultimul rand, bugetul alocat (utilizatorul are o estimare corecta a costurilor unui sistem complet de automatizare si doreste implementarea unitara acestuia sau, din cauza limitarii de buget, doreste etapizarea implementarii, fie pe functionalitati (de ex. poate incepe cu partea ce asigura siguranta, poate continua cu partea de confort si apoi cu cea de divertisment), fie pe zone ale locuintei (de ex. pe etaje sau pe anumite camere);
Sa detaliem putin…
Cunoasterea suprafatei de automatizat este importanta pentru a sti in ce masura va fi acoperita de semnalul Hub-ului (daca se foloseste tehnologia Zigbee sau Z-Wave), respectiv de semnalul router-ului (daca se foloseste protocolul WiFi).
Este posibil ca in cazul spatiilor impartite pe doua sau mai multe etaje sau cu dependinte mai izolate (magazii, camere tehnice, crame, beciuri etc.) sa fie nevoie de repetoare de semnal dedicate, sau mai multe Hub-uri sau routere.
In functie de solutia aleasa, automatizarea casei poate implica un cost mare intr-un timp relativ scurt, daca utilizatorul doreste o solutie la cheie, respectiv un cost mai mic, daca este dispus sa faca singur mare parte din instalare si parametrizare.
Astfel, bugetul va varia in functie de nevoile dumneavoastra, de nivelul de cunostinte si de efortul propriu depus.
Daca cunoasteti in detaliu partea de retelistica si ceva notiuni de programare, puteti alege device-uri mai ieftine, dar programabile.
Daca nu doriti sa va bateti prea mult capul si vreti sa aveti parte de o experienta placuta si simpla la instalare, alegeti dispozitive din acelasi brand sau compatibile, care nu necesita un efort deosebit.
Exista, desigur, daca bugetul dumneavoastra o permite, si varianta apelarii la o firma specializata (de ce nu, chiar HomeVast) care sa va ofere o solutie la cheie. Este posibil ca diferenta de costuri intre variantele de mai sus sa nu fie chiar asa de mare.
Dispozitivele Z-Wave, Zigbee si WiFi, dedicate pentru sistemele Smart Home, sunt, in cele mai nulte cazuri, dispozitive wireless, deci le puteti prinde sau amplasa oriunde fara a fi nevoie de fire pentru ele.
De asemenea, automat, reteaua pe care o formeaza aceste dispozitive este complet separata de reteaua dumneavoastra Wi-Fi, adaugand un extra nivel de securitate.
Pentru oricare dintre protocoalele de comunicare ati opta, ulterior trebuie sa va asigurati ca dispozitivul/dispozitivele de care aveti nevoie este compatibil cu hub-ul/router-ul sau (Z-Wave, Zigbee sau WiFi).
Daca optati pentru protocolul WiFi, iar sistemul dumneavoastra va include multe astfel de dispozitive, va recomandam sa folositi un Router de calitate, standard minim 802.11ac cu raza mare de acoperire astfel incat semnalul sa poate ajunge la cel mai indepartat dispozitiv.
O alta recomandare, extrem de importanta, este ca dispozitivele WiFi sa fie asociate unui router dedicat, intr-o retea WiFi separata de cea pe care dumneavoastra sau membrii familiei acceseaza in mod curent internetul, vizioneaza filme sau joaca jocuri online, si la care dati acces vizitatorilor.
Ca sa pomenim si de el, nu recomandam folosirea protocolului si a dispozitivelor Bluetooth. Acestea au o raza de acoperire mult mai mica, devin relativ instabile, mai ales daca sunt de provenienta indoielnica si au un proces de instalare si parametrizare mai dificil decat in cazul celorlalte tehnologii, astfel ca, noi consideram ca, nu reprezinta o investitie optima pe termen lung.
Ce marci exista si care ar fi mai bune? Ce sunt OEM-urile si as putea sa folosesc in proiectul meu?
Brand-ul/Branduri-le de dispozitive pe care il alegeti va juca un rol important in functionalitatea pe care o obtineti, in costul total al sistemului, atat cel initial, de achizitie, cat si ulterior pentru intretinere.
Credem ca este arhicunoscut, si valabil pentru majoritatea industriilor (auto, textila, alimentara etc.) faptul ca, cu cat un brand este mai de notorietate, cu atat produsele fabricate sub acel brand sunt mai scumpe si mai de calitate, existand, deisgur, si exceptii.
Tot asa stau lucrurile si in domeniul echipamentelor destinate caselor inteligente.
In schimb, poate mai mult decat in alte industrii, in acest domeniu furnizorul principal de astfel de echipamente, oricat s-ar ascunde unii dupa deget, este China.
Chiar si cei mai mari producatori, fie au fabricile proprii in China, in cel mai fericit caz, fie importa acelasi produs de la unul dintre producatorii chinezi si il eticheteaza sub brandul propriu.
Nu degeaba, pe cele mai multe dintre produsele ce pot fi comandate in Romania, si nu numai, este scris „Made in China”.
In acest context, consideram ca este oportun sa vorbim si despre OEM-uri (Original Equipment Manufacturer). Dupa cum le spune si numele din limba engleza, reprezinta produsele originale, iesite din fabrica, inainte de a fi preluate si rebranduite de alte companii.
Deci, practic, sunt aceleasi produse. Desigur, firmele de renume efectueaza, de regula, teste suplimentare si emit certificate specifice pentru a se asigura de calitatea produselor. De aici provine si mare parte din diferenta de costuri dintre produsul OEM si cel rebranduit.
Din experienta proprie, putem spune ca majoritatea produselor OEM, care se regasesc sub alta denumire si in portofoliul firmelor mari, se comporta aproape identic cu cele rebranduite.
Daca va tenteaza produse OEM, de cele mai multe ori mult mai ieftine decat cele rebranduite, dar aveti dubii privind calitatea si fiabilitatea acestora, o sugestie ar fi sa incepeti cu o automatizare partiala, pe care sa o testati o perioada inainte de a achizitiona produsele pentru intreaga casa.
Un alt aspect de luat in seama este compatibilitatea dispozitivelor cu sistemul de operare preferat de dumneavoastra, in speta Android sau iOS. Desi majoritatea dispozitivelor existente pe piata sunt compatibile cu ambele sisteme de operare, pot exista totusi variante dedicate. Este vorba aici, in special de produsele Apple.
Ce mai putem spune legat de marcile existente pe piata, ar fi ca majoritatea producatorilor mari, sunt specializati pe anumite zone ale sistemului de automatizare, de ex. pe iluminat sau pe dispozitive de siguranta, astfel ca nu acopera toata gama de echipamente necesare automatizarii complete a unei case.
Dintre cele mai cunoscute firme prezente pe piata putem enumera: Livolo, Sonof, Samsung, Xiaomi, Philips, Schneider, Broadlink si multi altii.
Sunt foarte multi producatori de solutii smart home pe piata. Daca aveti intrebari despre unul anume, contactati-ne si va putem ajuta sa faceti alegerea potrivita.
Trebuie sa achizitionez toate echipamentele necesare pentru toata casa de la inceput sau pot investi pe etape?
La aceasta intrebare raspunsul este la latitudinea dumneavoastra. Iata cu ce sugestii va putem ajuta noi:
Daca este o constructie noua, de preferat ar fi automatizarea completa de la inceput;
Daca este vorba despre o locuinta inchiriata, de preferat sa folositi cat mai multe dispozitive wireless, astfle incat sa le puteti lua la terminarea contractului de inchiriere;
Daca aveti multe aparate care nu sunt smart, puteti folosi prize, relee sau telecomenzi inteligente pentru a le integra in sistemul de automatizare;
Pueti automatiza usi, incuietori, cai de acces, folosind yale si incuietori inteligente;
Daca nu stiti cum ati putea incepe, puteti porni de la iluminat, veti vedea efectul imediat;
Daca bugetul este mic, incepeti cu pasi mici, cu dispozitive care aduc confort imediat (becuri, dulii, intrerupatoare si/sau intrerupatoare inteligente).
Ce modificari trebuie sa fac in infrastructura casei (reteaua electrica, de apa, de gaz etc.)?
Asa cum spuneam mai sus, marea majoritate a echipamentelor inteligente sunt wireless, unele dintre ele functionand cu baterii si neavand nevoie de niciun fir pentru a fi integrate in sistem.
Altele au nevoie de alimentare cu energie electrica, fie prin USB, fie direct de la priza. In cazul intrerupatoarelor si prizelor de perete, de multe ori este nevoie ca in doza in care se monteaza dispozitivul respectiv sa fie tras si cablu de nul.
La HomeVast ne-am straduit sa alegem dispozitive cat mai neinvazive, pe cat posibil fara fire si fara nevoia de interventii asupra infrastructurii casei.
Un aspect extrem de important, pe care multi omit sa-l evidentieze, este acela elementele de automatizare doar fac echipamentele existente inteligente, dar nu fac si treaba acestora.
Pentru a intelege exact ce vrem sa spunem va prezentam cateva exemple:
- daca aveti un sistem jaluzele sau draperii cu actionare manuala, prin achizitionarea unui interupator inteligent pentru sisteme de umbrire nu veti obtine automatizarea sistemului. Veti avea nevoie, desigur, si de sistemul electric si mecanic pentru actionarea efectiva a jaluzelelor/draperiilor. Acesta implica, pe langa costul propriu-zis, si lucrarile de montaj.
Daca aveti insa deja jaluzele/draperii actionate electric, dar local, instalarea unui intrerupator elegant, ce permite operarea de la distanta, crearea de scenarii in functie de lumina de afara etc., va fi mult mai usoara si mai putin costisitoare. - un alt exemplu, daca achizitionati senzori de inundatie, in cazul unui eveniment nedorit senzorul va emite o alerta pe care o veti primi pe telefonul mobil, dar nu va opri si apa. Pentru asta va fi nevoie de o electrovalva echipata, la randul ei cu un releu inteligent sau alimentata de la o priza inteligenta. Similar stau lucrurile si in privinta senzorilor de gaz sau a celor de fum.
Montajul unei astfel de electrovalve, sau de regula mai multe, poate implica lucrari semnificative asupra retelei de conducte a casei.
Daca aleg automatizarea in etape trebuie sa fac reparatii si sa zugravesc de fiecare data?
Ca sa sintetizam cele de mai sus si sa raspundem si la aceasta intrebare, in mod normal, dispozitivele de automatizare propriu-zise, nu necesita interventii asupra casei sau necesita cel mult interventii minore.
Insa, in functie de infrastructura existenta si de functionalitatile dorite de dumneavoastra, modificarile in casa, indiferent daca doriti sa faceti automatizarea de la inceput sau etapizat, pot fi sau nu importante.
Va suntem oricand alaturi pentru sfaturi si recomandari pentru proiectul dumneavoastra.
Cat costa tot proiectul?
Credem ca daca ati parcurs cele de mai sus, puteti raspunde chiar dumneavoastra la aceasta intrebare. Depinde!
Daca alegeti sa investiti mai mult timp in configurare si parametrizare, va costa mai putin.
Daca vreti sa vedeti automatizarile in actiune mai repede si fara prea multe batai de cap, va costa mai mult.
Costul depinde mult de functionalitatile pe care le doriti de la sistemul de automatizare, de suprafata acoperita, de brandurile dorite si de celelalte aspecte descrise mai sus.
Indiferent de perceptia si asteptarile dumneavoastra de la o casa inteligenta, am fi bucurosi sa va oferim sugestiile si sfaturile noastre.
Ce ar mai trebui sa stiu si, de cel mai multe ori, nu gasesc pe siteurile magazinelor online?
Am putea spune deja, ca multe dintre aceste lucruri au fost deja descrise mai sus.
Intr-o scurta recapitulare am putea enumera: nu exista cea mai buna tehnologie sau cea mai buna marca; dispozitivele smart propriu-zise pot reprezenta doar o parte din sistemul final de automatizare, care poate include si electrovane, robinete, servomotoare etc.;
instalarea dispozitivelor smart propriu-zise, de cele mai multe ori, nu implica modificari majore asupra infrastructurii casei, dar realizarea proiectului final ar putea; costul final al proiectului va depinde de mai multi factori, detaliati mai sus.