ILUMINAT INTELIGENT… DAR NU ORICUM!

intrerupatoare-iluminat-smart-ds-101nl

Gama de intrerupatoare inteligente, DS-101NL, cu ecran tactil (touch), panou frontal din sticla securizata, WiFi, bazate pe tehnologia Tuya, compatibile cu Google Home si Amazon Alexa

intrerupatoare inteligente cu sau fara nul, WiFi, albe
Cu fundal alb pentru incaperi cu design clasic
intrerupatoare inteligente cu sau fara nul, WiFi, negre
Cu fundal negru pentru un aspect elegant si modern
intrerupatoare inteligente cu sau fara nul, WiFi, aurii
Cu fundal auriu pal pentru gusturi extravagante

Disponibile cu unul pana la patru canale pe intrerupator.

Preturi de la 69,90 lei

MAI MULT DECÂT UN MAGAZIN ONLINE

MAI MULT DECAT UN MAGAZIN ONLINE

Ne-am propus de la înfiinţare să fim mai mult decât un simplu magazin online cu produse pentru case smart, pentru care clienţii să consume timp considerabil pentru căutare şi identificare bâjbâind pe site, iar apoi, după ce le-au primit, să consume şi mai mult timp pentru instalare şi configurare.
De aceea, pe lângă consultanţa şi suportul tehnic pe tot parcursul proiectului, facem eforturi deosebite pentru a elabora documentaţii cât mai exhaustive şi filme de prezentare pentru fiecare echipament în parte precum şi prezentări ale modurilor în care diverse elemente se pot combina.


Discutând cu noi, veţi fi surprinşi, probabil, să aflaţi ce se poate face folosind tehnologia moderna în domeniul caselor inteligente pentru siguranţa, confortul şi bunăstarea dumneavoastră şi a celor dragi şi pentru protejarea proprietăţii şi a bunurilor deţinute.
Veţi fi probabil, la fel de surprinşi să aflaţi şi cât de accesibilă a devenit în ultima vreme această tehnologie, balanţa dintre costuri şi beneficii înclinând net, credem noi, în favoarea celor din urmă.


Contactaţi-ne pentru a vedea cât de simplu poate fi…

Vezi şi alte articole strâns legate de acesta:

DIVERTISMENT CA-N FILME

Doriţi să vă impresionaţi prietenii cu petreceri de neuitat sau preferaţi pur-şi-simplu o seara liniştită în familie vizionând un film sau ascultând o muzică relaxantă?
Puteţi avea toate astea, într-o experienţă digitală completă, printr-un sistem media centralizat, inteligent.


Petreceri de neuitat

Vă puteţi transforma casa într-un club sau într-un cinema doar cu un click pe telefon sau tabletă sau prin comandă vocală.
Puteţi asculta aceeaşi muzică în toată casa sau puteţi selecta melodii diferite în camere diferite. Puteţi asculta radioul, melodii din arhiva proprie sau accesând automat internetul.
Puteţi folosi sistemul audio pentru a reda notificări sau alarme în toată casa sau în anumite camere. Puteţi conecta, de asemenea, sistemul media la instalaţia de iluminat pentru a crea jocuri de lumini deosebite, în ton cu muzica sau aleatorii.


Cinema la tine acasă

Integraţi televizorul sau videoproiectorul în sistemul media inteligent, iar casa dumneavoastră se va transforma într-o sală de cinema: alegeţi vizionarea de pe un dispozitiv local, de pe internet sau de pe un canal TV, luminile în cameră îşi reduc treptat intensitatea sau se sting singure, draperiile se trag şi ele automat, rămânându-vă doar să apăsaţi butonul “Play” de pe telefon sau telecomandă sau, şi mai simplu, să îi spuneţi asistentului Google sau Alexa să pornească redarea, stând confortabil în fotoliu sau pe canapea.
Dacă ne gândim bine, am putea face ceva şi în privinţa floricelelor… 🙂

Contactaţi-ne pentru a vedea cât de simplu poate fi…

Alte articole strâns legate de acesta:

BUCURATI-VA DE CONFORTUL PE CARE IL VISATI

BUCURATI-VA DE CONFORTUL PE CARE L-ATI VISAT

Totul este mult mai simplu decat va imaginati. Fie ca este vorba despre iluminatul casei sau al curtii asa cum ati vazut in filme, fie ca doriti sa scapati de grija reglarii temperaturii la schimbarea anotimpurilor, a temperaturii exterioare sau in functie de orarul dumneavoastra, fie ca doriti sa scapati de grija irigarii gazonului sau a gradinii, toate acestea sunt acum realizabile.


Iluminatul inteligent

Doar cu ajutorul telefonului sau al tabletei sau prin comanda vocala puteti controla corpurile de iluminat din casa si din curte, centralizat sau individualizat,
puteti modifica intensitatea si culoarea luminii, puteti crea jocuri de lumini in cadrul diverselor evenimente si puteti defini nenumarate scenarii, de exemplu pentru iluminarea curtii sau a anumitor camere din casa odata cu lasarea intunericului, pentru aprinderea anumitor lumini atunci cand sunteti in vacanta pentru simularea prezentei si multe altele.


Automatizarea sistemului de umbrire

Obtineti si mai mult confort si intimitate si economisiti energie electrica si termica prin automatizarea draperiilor, jaluzelelor exterioare sau pergolelor.
Puteti controla sistemul de actionare al draperiilor, jaluzelelor sau pergolelor prin telefon, tableta sau prin comanda vocala sau puteti crea scenarii predefinite pentru inchiderea draperiilor pentru a urmari un film sau pentru a creea intimitate pe timpul noptii, pentru a lasa razele soarelui sa patrunda în camere dimineata prin deschiderea draperiilor, pentru inchiderea jaluzelelor în conditii de vreme rea etc.


Controlul climatizarii

Nu a fost nicicand mai simplu sa va bucurati de confortul termic mult visat.
Cu ajutorul sistemului inteligent puteti pastra temperatura dorita doar atunci cand sunteti acasa sau doar intr-o anumita camera daca asta doriti, reducand astfel considerabil consumul de energie.
Puteti creea multiple scenarii in functie de orarul in care sunteti acasa, de prezenta in camera, in functie de temperatura exterioara, centralizat sau individualizat pe fiecare camera, pe etaje sau pentru intreaga casa.
Toate acestea, desigur, cu ajutorul telefonului, al tabletei sau prin comanda vocala.


Irigat automatizat

Puteti uda gazonul, sera, gradina sau jardinierele si ghivecele cu flori fie ca sunteti acasa, la servici sau in vacanta. Sistemul inteligent va face asta pentru dumneavoastra in functie de anotimp, de zilele saptamanii, la anumite ore sau în functie de conditiile meteo.
Economisiti astfel apa, energie electrica si castigati timp liber.


Aspiratoare inteligente

Uitati de mare parte din rutina zilnica de igienizare a locuintei cu aspiratoarele inteligente, complet independente si controlabile de pe telefon sau tableta. Le puteti seta rute predefinite de deplasare pentru curatare sau le puteti lasa sa curete singure, automat, spatiul liber dintr-o incapere. Dupa descarcarea acumulatorului aspiratorul se va duce la statia de incarcare, iar dupa incarcare isi va relua automat activitatea, daca nu ii ordonati altceva. Puteti monitoriza de pe dispozitivul mobil, de oriunde v-ati afla, suprafata curatata deja, ruta parcursa, statusul bateriei si multe alte informatii.


Hranitoare automate

Trebuie sa plecati de acasa cateva zile nu aveti cu cine lasa animalul de companie? Faceti-va viata si mai comoda cu hranitoarele automate inteligente pentru animale de companie. Puteti seta cantitatea de mancare in functie de marimea animalului, programul de masa pe zile si ore, puteti interveni oricand de pe telefon sau tableta pentru modificarea cantitatii si/sau a programului, puteti accesa camera video incorporata pentru monitorizarea animalului si multe altele.


Contactati-ne pentru a vedea cat de simplu poate fi…

Vezi si celelalte articole strans legate de acesta:

ASIGURATI-VA CA TOT CE CONTEAZA PENTRU DUMNEAVOASTRA ESTE IN SIGURANTA

asigurati-va-ca-tot-ce-conteaza-este-in-siguranta_2

Aflati tot ce se intampla in casa sau curtea dumneavoastra de oriunde v-ati afla. Accesati de oriunde, pe orice dispozitiv cu conexiune la internet, sistemul de supraveghere video si primiti notificari de la senzorii de miscare, de efractie, de inundatie, de fum sau de gaz sau de la dispozitivele electrice in cazul nedorit al unei spargeri, al unui incendiu sau al unei avarii la instalatia sanitara, de gaz sau electrica.
Mai mult decat atat, in functie de setarile dorite, sistemul automatizat poate lua masuri, dupa caz, prin blocarea unor yale sau dispozitive de blocare, prin inchiderea sau deschiderea unor robinete, a unor intrerupatoare sau sigurante electrice si multe altele.
Obtineti astfel satisfactia ca ati facut totul pentru protectia celor dragi si a casei dumneavoastra.


Camerele de supraveghere inteligente

Stim cu totii rolul principal al unei camere de supraveghere si al unui sistem de supraveghere si anume acela de a monitoriza un anumit spatiu si de a putea identifica ulterior, daca este nevoie, pe baza inregistrarilor, eventuali raufacatori.
Dezavantajul principal evident al unui astfel de sistem este ca el poate fi util fie atata timp cat cineva supravegheaza in timp real monitoarele, fie ulterior producerii unui eveniment, ca mijloc probatoriu.
Un alt dezavantaj al unui sistem, sa-l numim clasic, de supraveghere, este ca stocarea inregistrarilor se face pe dispozitive separate, centralizate (DVR), necesitand, pe langa costul echipamentului propriu-zis, si cablaje de la fiecare camera la DVR, pe langa cele de alimentare cu energie electrica, creand astfel disconfort si ridicand costul investitiei initiale.
Camerele moderne, “inteligente”, rezolva mare parte din neajunsurile de mai sus. Acestea pot functiona exclusiv wireless, existand chiar variante cu batierie si cu panou solar, nemaifiind astfel nevoie de absolut niciun fir la/de la camera video. Mai mult, aceste camere pot fi echipate cu carduri SD sau MicroSD, de capacitate mare, stocarea inregistrarilor facandu-se local. Desigur, camerele pot fi accesate prin aplicatia comuna, de pe telefon, tableta sau PC, fie pentru a vedea in real-time ce se intampla in spatiul monitorizat, fie pentru accesarea inregistrarilor.
Si asta nu e tot, camerele inteligente pot functiona similar cu senzorii de proximitate, in sensul ca la detectarea miscarii intr-o anumita zona, intr-un anumit interval etc. (setarile si scenariile sunt extrem de variate) pot genera un semnal, o alarma, pot trimite un SMS sau un email si, desigur, veti vedea toate aceste alarme pe dispozitivul dorit.


Sistemul de alarma

Sistemele de alarma inteligente se aliniaza si ele ideii de accesibilitate din orice locatie, utilizatorul putand configura si ulterior primi notificari in aceeasi aplicatie cu restul senzorilor si echipamentelelor inteligente.
Astfel, proprietarul poate verifica starea sistemului de alarma, poate arma sau dezarma alarma sau poate programa acest lucru la anumite ore, va primi notificari in cazul unui eveniment neprevazut sau al modificarii statusului alarmei si poate seta interactiunii cu alte echipamente inteligente in functie de evenimentul aparut.


Prevenire si protectie importiva incendiilor

O alternativa moderna pentru senzorii clasici de detectare a fumului/incendiului sunt senzorii wifi. Acestia, pe langa functia de baza, aceea de a porni instalatia de stins incendiul, trimit notificari utilizatorilor desemnati si pot interactiona cu celelalte echipamente inteligente din casa. Se poate opri astfel alimentarea cu gaz, cu energie electrica, se pot bloca/debloca yale si multe altele.
Utilizatorul va primi, in cazul aparitiei fumului in incaperile dotate cu astfel de senzori, notificari pe dispozitivul mobil si va putea controla in timp real alte echipamente, in afara celor presetate dinainte, descrise mai sus.


Prevenire si protectie impotriva scurgerilor de gaz

Majoritatea aragazelor si plitelor pe gaz moderne au propriile sisteme de siguranta, dar mai exista, cu siguranta, gospodarii cu modele mai vechi, fara astfel de protectii. Situatia este similara si in cazul senzorilor si electrovalvelor impuse de lege sau, in cel mai fercit caz, senzorii existenti nu fac decat sa opreasca robinetul de gaz, fara a notifica in vreun fel proprietarul.
Senzorii inteligenti permit, pe langa functia de baza de a opri alimentarea cu gaz, si emiterea de notificari precum si crearea de scenarii care sa implice alti senzori sau echipmente, cum ar fi, de exemplu, oprirea si a alimentarii cu energie electrica in zona afectata de scurgerea de gaz si altele.
Astfel, fie ca aveti nevoie de senzori pentru o locuinta noua neechipata cu astfel de echipamente, fie ca doriti sa instalati senzori inteligenti in paralel cu cei clasici existenti pentru avantajele de mai sus, veti gasi in portofoliul nostru configuratiile optime.


Prevenire si protectie impotriva inundatiilor

Suntem convinsi ca aproape oricine a trait cel putin odata in viata neplacuta intamplare cand tocmai atunci cand nu era acasa, cel mai adesea in concediu, sa plesneasca un racord de sub chiuveta sau o teava, sa apara un por intrun calorifer sau alt asemenea eveniment, iar vecinii sau rudele sa sune disperati.
Puteti evita toate aceste neplaceri, precum si pagubele materiale provocate de astfel de avenimente, prin integrarea in sistemul inteligent ql casei a unor senzori pentru detectarea apei, amplasati in locurile in care pot aparea inundatii (baie, bucatarie, camera tehnica, pivnita etc.), conectati la robinete cu actionare electrica de alimentare cu apa. In cazul detectarii unei scurgeri, senzorul comanda robinetului oprirea alimentarii cu apa.
Veti afla, desigur, imediat pe telefon sau tableta ca a avut loc un astfel de eveniment.


Siguranta si eficienta energetica

V-ati dorit sa stiti atunci cand nu sunteti acasa daca s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica sau a aparut un scurt circuit? Ati dorit o modalitate mai usoara de a sti consumul de energie fara a citi periodic contorul si de a astepta facturile furnizorilor?
Toate aceste lucruri sunt acum posibile cu ajutorul sigurantelor si prizelor inteligente. Veti primi pe orice dispozitiv mobil dorit notificari in cazul aparitiei unor evenimente legate de reteaua cu energie electrica, precum si statici legate de consum. Puteti seta alarme si puteti gestiona intervalele in care anumite aparate si dispozitive electrice sa porneasca sau sa se opreasca.


Controlul inteligent al accesului in locuinta

Puteti integra in sistemul inteligent al casei dumneavoastra, pentru un control total, videointerfonul si yalele inteligente de interior sau de exterior.
Yalele permit, pe langa controlul local cu amprenta, cu panou numeric cu touch sau clasic, cu cheie, si controlul de la distanta, din telefon sau tableta.
Puteti vedea de oriunde v-ati afla cine va bate la usa sau la poarta si puteti permite accesul in curte sau in locuinta al rudelor, al curierului etc.


lampa sterilizare uv GL-USL-36W_b
lampa sterilizare uv GL-USL-36W_b

… si in contextul pandemiei, desi ne-am indepartat putin de la traseul nostru de a avea in portofoliu doar produse Tuya/Smart life, dar pentru a intari oferta noastra pentru case sigure, am considerat oportuna si aceasta lampa pentru sterilizare, cu lumina UV. Cu atat mai mult cu cat, folosind o priza mobila sau o telecomanda inteligenta, puteti controla si lampa de la distanta, folosind aceeasi aplicatie – Tuya sau Smart life.

Contactati-ne pentru a vedea cat de simplu poate fi…

Vezi si alte articole strans legate de acesta:

Instructiuni montaj intrerupatoare cinetice

I. MONTAJ IN CORPUL DE ILUMINAT

Daca in doza in care este intrerupatorul simplu (mecanic sau cu touch)  nu exista si fir de nul (situatie intalnita la majoritatea locuintelor vechi), releul nu poate fi montat in acea doza, avand nevoie atat de faza, cat si de nul, pt. a fi alimentat. In acest caz, releul smart trebuie montat in interiorul corpului de iluminat, urmand a fi intercalat inainte de aimentarea becului aferent. Pentru a asigura alimentarea constanta a releului, fie se va lasa in pozitia deschis intrerupatorul existent si nu se va mai folosi, fie se va inlatura intrerupatorul simplu existent, se vor face legaturile electrice pe care le realiza intrerupatorul, iar la fata dozei se va monta un intrerupator cinetic pentru comanda releului smart.

II. MONTAJ IN DOZA

In cazul fericit in care in doza intrerupatorului sunt trase atat fir de Faza, cat si de Nul, devine posibil, fiind semnificativ mai usor, montajul in doza.

Dimensiunea redusa a releului, gandit special pentru a inlocui un intrerupator clasic sau pentru a-l transforma intr-unul inteligent, permite montarea acestuia in doza intrerupatoruluii. In functie de adancimea dozei si de cea a intrerupatorului clasic, exista si posibilitatea utilizarii releului in aceeasi doza cu intrerupatorul existent, in spatele acestuia. Montajul in doza este conditionat de existenta in doza atat a firului de Faza, cat si a celui de Nul.

Iata mai jos pozitionarea releului in cateva doze intalnite frecvent pe piata din Romania:

1. Montaj in doza, fara pastrarea intrerupatorului simplu existent.

Daca nu doriti pastrarea intrerupatorului existent si, de asemenea, exista atat fir de Faza, cat si de Nul in doza, puteti inlatura intrerupatorul existent si nu veti folosi terminalele S1 si S2 ale releului smart. La fata dozei veti monta, cu suruburi sau folosind benzile dublu-adezive din pachet, un intrerupator cinetic.

2. Montaj in doza, in spatele intrerupatorului simplu existent.

Pot fi nenumarate situatii in care se doreste pastrarea intrerupatorului existent si transformarea lui intr-unul smart sau intr-unul cap scara (de exemplu cand intrerupatorul face parte dintr-un set de intrerupatoare modulare sau cand intrerupatorul are un design mai special etc.; unul dintre cele mai intalnite scenarii pentru care utilizatorii doresc acest tip de intrerupatoare este cel in care se doreste aprinderea/stingerea luminii stand in pat si nu au fost prevazute cabluri electrice in acea zona). Daca doriti sa pastrati intrerupatorul existent, fie el mecanic sau cu touch, iar in doza respectiva exista atat fir de faza, cat si de nul, puteti conecta terminalele intrerupatorului existent la bornele S1 si S2 ale releului smart. Intrerupatorul simplu devine astfel unul inteligent, starea pornit/oprit a acestuia reflectandu-se, prin intermediul releului smart, in aplicatie si pe dispozitivele mobile asociate.

UN NOU DISCOUNT SMART DE LA IEPURILA CEL ISTET

Fara cuvinte de prisos…

DISCOUNT DECEMBRIE 2023

PROMOTIE YALE SMART

PST-EA1

629,90 lei

259,90 lei

Detalii

PST-S1

582,90 lei

239,90 lei

Detalii

PST-HR01

559,90 lei

389,90 lei

Detalii

PST-F2-21

799,90 lei

549,90 lei

Detalii

PST-E202

1011,38 lei

699,90 lei

Detalii

DISCOUNT 10% DE PASTE

paste 2023
paste 2023

Venim cu inca o reducere, cu ocazia sarbatorilor pascale, de 10% la intrerupatoarele smart, cu touch si cinetice.

Aceasta reducere se adauga celor existente deja:

paste 2023
Cadouri pentru o anumita valoare a comenzii
discount_cantitate
Discount pentru numarul de produse din cos
homevast2ani
Discount aniversar pentru 3 ani de HomeVast.ro

Tot ce aveti de facut este sa nu uitati sa adaugati cupoanele aferente reducerilor, la plasarea comenzii, acolo unde este cazul, desigur. Produsele oferite gratuit si discountul pe cantitate se adauga automat la indeplinirea criteriilor pentru care se acorda.

Mergi la magazin >>

IEPURASUL SE INTOARCE

paste 2023

Asa cum v-am obisnuit, in preajma sarbatorilor si nu numai, sarbatorim si cu ocazia sarbatorilor pascale din acest an cu noi cadouri.

paste 2023

Campania se desfasoara in perioada 3 – 16 Aprilie.

Premiile nu se cumuleaza.

In cazul in care produsul gratuit nu mai este in stoc, puteti opta pentru una dintre urmatoarele variante:

  • scaderea contravalorii produsului din valoarea comenzii;
  • un voucher cu valoarea produsului, pentru utilizarea in comenzi ulterioare;
  • inlocuirea cu un produs cu valoare egala sau mai mica aflat in stoc;

Produsele oferite gratuit vor aparea pe factura, alaturi de celelalte produse din comanda, cu valoarea de 0,01 lei.

Produsele oferite gratuit sunt 100% noi, sigilate, si beneficiaza de aceeasi garantie ca si produsele achizitionate, respectiv 24 de luni pentru persoane fizice si 12 luni pentru persoane juridice.

DISCOUNT PE CANTITATE

discount_cantitate

Ca sa mai impulsionam putin vanzarile… 🙂

… pe langa discountul aniversar de 3 ani de HomeVast.ro si celelalte reduceri de pe site, am considerat de bun augur si discounturi in functie de numarul de produse adaugate intr-o comanda:

discount_cantitate

Este posibil ca in cazul unor seturi (kituri) de produse cumulate (bundle) discountul pe cantitate sa nu se aplice automat! In acest caz va rugam sa ne contactati pentru a aplica manual discountul.

Va multumim.

3 ANI DE HOMEVAST.RO

homevast2ani

Ne-am nascut in primavara lui 2020, in plina pandemie, cand, avand mai mult timp de reflectie, ne-am gandit cum am putea concretiza si, de ce nu, monetiza pasiunea noastra, relativ noua, legata de automatizari si transformarea casei intr-una inteligenta.
Am plecat chiar de la ce ne doream sa facem pentru noi si sa gasim pe piata la acea vreme cand, cel putin in Romania, lucrurile erau destul de la inceput si piata era foarte divizata in privinta caselor smart.
Vazand ce faceau altii pe afara, ne-am dorit si noi sa automatizam cat mai multe procese din viata noastra de zi-cu-zi, in conditiile in care casa era construita deja de circa 8 ani, locuiam in ea si nu ne doream sa ne apucam de spart pereti, tras cabluri si tevi etc., cu atat mai mult cu cat, lockdown fiind, toata familia statea izolata in casa, iar previziunile privind veniturile nu erau tocmai roz.
La acea vreme, repet, primavara lui 2020, existau pe piata fie sisteme complexe de automatizare, dar la preturi astronomice si care, majoritatea, implicau modificari substantiale ale infrastructurii casei, fie solutii punctuale, care acopereau doar o anumita functionalitate (de ex iluminat, incalzire etc.), ceea ce implica o multitudine de aplicatii si interconectarea lor foarte greoaie.
In acest context, cum spuneam, am si avut timp de citit, am aflat despre platforma si ecosistemul Tuya. Aceasta indeplinea majoritiatea cerintelor noastre: gama vasta de dispozitive (chiar si pentru 2020), ce acopereau majoritatea functionalitatilor din locuinta; modificari minime a infrastructurii casei, majoritatea dispozitivelor functionand cu baterii si conectandu-se la routerul WiFi; preturi relaiv mici ale dispozitivelor; configurare usoara;
Am comandat un prim lot de produse, si, dupa o perioada de testare, a inceput aventura noastra pe piata dispozitivelor smart din Romania.
Ca la orice inceput, ne-am confruntat si cu obstacole si au mai fost si mici greseli, dar am incercat sa imbunatatim constant procedurile interne si logistica si ne-am rafinat permanent portofoliul de produse, pastrandu-le doar pe cele care s-au dovedit fiabile atat in urma testarii de catre noi, cat si conform recenziilor clientilor.
Astfel, trei ani mai tarziu, ne putem lauda cu un portofoliu de aproximativ 300 de produse si peste 2000 de clienti, speram noi, incantati de produsele noastre si multumiti de interactiunea cu noi.
Si aventura continua…
Le multumim celor care ne-au acordat incredere, dar si celor care urmeaza sa o faca.
Si, ca sa si marcam intr-un fel aniversarea noastra, acordam 3% discount, la orice comanda, indiferent de alte oferte sau promotii existente, incepand cu 01.03.20223, pana pe 31.12.2023.
Pentru a beneficia de acest discount, introduceti cuponul HOMEVAST3ANI la plasarea comenzii dumneavoastra.
Toate cele bune!
Echipa HomeVast.ro

Mergi la Magazin

DISCOUNT DE SARBATORI

DISCOUNT DE SARBATORI 2021
DISCOUNT DE SARBATORI 2021
DISCOUNT DE SARBATORI 2021

INTRERUPATOR SMART PENTRU TOTI

schema electrica intrerupator smart fara nul

Salutare,
Comercializam deja de aproape doi ani intrerupatoare smart, cu sau fara nul.
De fapt, cam 90% dintre intrerupatoarele vandute sunt fara nul, aceasta proportie fiind dictata de piata din Romania, mai exact de reglementarile si de particularitatile retelelor electrice existente in Romania.
Aici vorbim despre faptul ca aproape toate locuintele din Romania, din pacate si cele noi, au in dozele de aparataj destinate intrerupatoarelor, doar fir de faza, nu si de nul (din pacate, uneori, si acestea sunt inversate, in sensul ca in doza intrerupatorului ajunge firul de nul, iar faza se duce direct la bec).
Mai jos puteti vedea schema electrica clasica pentru un intrerupator cu un canal (corp de iluminat, cu unul sau mai multe becuri, conectat(e) la un singur comutator):

schema electrica intrerupator pasiv
schema electrica intrerupator pasiv

Toate aceste aspecte de mai sus nu reprezinta un impediment in cazul intrerupatoarelor clasice, pasive, fara circuite electronice interne (de cele mai multe ori intrerupatoare mecanice, cu clapeta).
In cel mai rau caz, daca nulul si faza sunt inversate, cum am amintit mai sus, in cazul intrerupatoarelor cu indicator led, acesta (ledul) nu va functiona, dar functia de baza a intrerupatorului, aceea de a aprinde sau stinge becul, nu va fi afectata.

Acestea fiind spuse, am observat ca foarte multi dintre clientii nostri, care doresc inlocuirea intrerupatoarelor clasice cu unele inteligente, pornesc de la ideea ca, in afara functiilor inteligente, nu exista diferente intre cele doua categorii, inlocuirea trebuind sa fie identica cu cea a intrerupatoarelor clasice, pasive.
Astfel, am observat ca asteptarile utilizatorilor privind instalarea, utilizarea si functionarea intrerupatoarelor smart sunt de foarte multe ori similare ca cele avute in cazul intrerupatoarelor clasice, pasive.

Lucrurile, desigur, nu sunt chiar identice, si am considerat de bun augur acest articol, tocmai pentru a explica, speram noi pe intelesul tuturor, diferentele si modul de functionare si de a veni in intampinarea asteptarilor viitorilor utilizatori.

In primul rand, caracteristicile care fac inteligent un intrerupator (accesul prin internet, control vocal etc.) sunt asigurate de componente electrice si electronice, deci practic un intrerupator smart este un dispozitiv electric si electronic (similar unui aparat de radio, televizor, router WiFi etc.), care trebuie alimentat cu energie electrica pentru a functiona. Deci dispozitivul in sine (intrerupatorul), separat de bec (sau corpul de iluminat), trebuie alimentat cu energie electrica, similar introducerii in priza a radioului sau televizorului! Aceasta ar fi una dintre principalele diferente dintre intrerupatorul pasiv, clasic si unul activ, smart.

In cazul fericit, dar putin probabil in Romania, dupa cum spuneam si mai sus, in care in doza intrerupatorului exista si fir de nul, lucrurile sunt relativ simple: avem un intrerupator smart cu nul (adica are si borna pentru nul,
pe langa cele doua borne pentru firul de faza (una pentru firul care vine din tabloul electric sau doza de legaturi si una pentru firul care se duce la bec)), iar acesta va fi alimentat atat cu faza (care venea oricum in doza si in cazul intrerupatorului clasic), cat si cu nul, si va alimenta mai departe becul, ca si in cazul intrerupatorului pasiv.

schema electrica intrerupator smart cu nul
schema electrica intrerupator smart cu nul

Ce se intampla, insa, in cazurile majoritare in care in doza intrerupatorului nu exista si fir de nul si nu se poate trage din doza de legaturi sau tablou?
Aici intervin asa-numitele intrerupatoare “fara nul”, care, de fapt, doar simuleaza functionarea fara nul, denumirea fiind doar pentru simplitate si aspecte de marketing.
Practic si acestea sunt alimentate cu faza si nul, doar ca isi iau nulul prin intermediul firului de nul care alimenteaza becul si care vine din tabloul electric sau dintr-o doza de legaturi.
Pe scurt si ca sa fim pe intelesul celor mai non-tehnici posibili utilizatori, o componenta electronica din interiorul intrerupatorului “fara nul” (numita triac), alimenteaza pe rand, extrem de rapid, intrerupatorul, respectiv becul.
Aceasta operatie (de comutare a alimentarii cu energie electrica) se repeta de 50 de ori pe secunda (50Hz fiind frecventa standard, cu mici (sau uneori mari) variatii, a retelei electrice).
Alte componente electronice (condensatori) se incarca cu tensiune pentru o perioada foarte scurta de timp, pentru a asigura alimentarea dispozitivului in timpul in care triacul alimenteaza celalalt dispozitiv.
In cazul intrerupatorului, care este gandit tocmai in acest scop, precum si in cazul becurilor led de putere mai mare, acesti condensatori exista, nefiind nevoie, teoretic, de dispozitive suplimentare.
In cazul altor dispozitive electrice (cum ar fi becuri led de putere mica (sub 7W) sau lustre cu banda led etc.), acesti condensatori nu exista, aparand efectul de licarire (“flicker”) atunci cand becul este aprins, dar practic nu primeste continuu tensiune electrica.
Pentru aceste cazuri se utilizeaza un condensator extern, care se monteaza in paralel cu becul si are rolul de a se incarca atunci cand becul este alimentat si de a alimenta, la randul lui, becul pentru fractiunea de secunda cat becul nu mai primeste tensiune electrica.

schema electrica intrerupator smart fara nul
schema electrica intrerupator smart fara nul

Deja, cred ca lucrurile incep sa para complicate pentru cei mai putin familiarizati cu electrica si electronica… 🙂
Din perspectiva celor de mai sus, reies destul de clar urmatoarele aspecte:

  • este de preferat ca, acolo unde exista fir de nul in doza, sa se utilizeze intrerupatoare cu nul;
  • fiind dispozitive electronice chiar complexe am putea spune, exista un risc de aparitie a unor defecte (ca pentru oricare alt echipament electronic), iar durata de viata a unui intrerupator smart nu poate fi comparata cu a unui intrerupator clasic, mecanic;
  • este de preferat, pe cat posibil, ca montajul unor astfel de intrerupatoare sa se faca de catre personal calificat.

Speram ca explicatiile noastre au fost clare si v-au fost de ajutor.
In caz contrar sau daca doriti informatii suplimentare asteptam cu interes sa ne contactati.

0