ILUMINAT INTELIGENT… DAR NU ORICUM!

intrerupatoare-iluminat-smart-ds-101nl

Gama de intrerupatoare inteligente, DS-101NL, cu ecran tactil (touch), panou frontal din sticla securizata, WiFi, bazate pe tehnologia Tuya, compatibile cu Google Home si Amazon Alexa

intrerupatoare inteligente cu sau fara nul, WiFi, albe
Cu fundal alb pentru incaperi cu design clasic
intrerupatoare inteligente cu sau fara nul, WiFi, negre
Cu fundal negru pentru un aspect elegant si modern
intrerupatoare inteligente cu sau fara nul, WiFi, aurii
Cu fundal auriu pal pentru gusturi extravagante

Disponibile cu unul pana la patru canale pe intrerupator.

Preturi de la 69,90 lei

MAI MULT DECÂT UN MAGAZIN ONLINE

MAI MULT DECAT UN MAGAZIN ONLINE

Ne-am propus de la înfiinţare să fim mai mult decât un simplu magazin online cu produse pentru case smart, pentru care clienţii să consume timp considerabil pentru căutare şi identificare bâjbâind pe site, iar apoi, după ce le-au primit, să consume şi mai mult timp pentru instalare şi configurare.
De aceea, pe lângă consultanţa şi suportul tehnic pe tot parcursul proiectului, facem eforturi deosebite pentru a elabora documentaţii cât mai exhaustive şi filme de prezentare pentru fiecare echipament în parte precum şi prezentări ale modurilor în care diverse elemente se pot combina.


Discutând cu noi, veţi fi surprinşi, probabil, să aflaţi ce se poate face folosind tehnologia moderna în domeniul caselor inteligente pentru siguranţa, confortul şi bunăstarea dumneavoastră şi a celor dragi şi pentru protejarea proprietăţii şi a bunurilor deţinute.
Veţi fi probabil, la fel de surprinşi să aflaţi şi cât de accesibilă a devenit în ultima vreme această tehnologie, balanţa dintre costuri şi beneficii înclinând net, credem noi, în favoarea celor din urmă.


Contactaţi-ne pentru a vedea cât de simplu poate fi…

Vezi şi alte articole strâns legate de acesta:

DIVERTISMENT CA-N FILME

Doriţi să vă impresionaţi prietenii cu petreceri de neuitat sau preferaţi pur-şi-simplu o seara liniştită în familie vizionând un film sau ascultând o muzică relaxantă?
Puteţi avea toate astea, într-o experienţă digitală completă, printr-un sistem media centralizat, inteligent.


Petreceri de neuitat

Vă puteţi transforma casa într-un club sau într-un cinema doar cu un click pe telefon sau tabletă sau prin comandă vocală.
Puteţi asculta aceeaşi muzică în toată casa sau puteţi selecta melodii diferite în camere diferite. Puteţi asculta radioul, melodii din arhiva proprie sau accesând automat internetul.
Puteţi folosi sistemul audio pentru a reda notificări sau alarme în toată casa sau în anumite camere. Puteţi conecta, de asemenea, sistemul media la instalaţia de iluminat pentru a crea jocuri de lumini deosebite, în ton cu muzica sau aleatorii.


Cinema la tine acasă

Integraţi televizorul sau videoproiectorul în sistemul media inteligent, iar casa dumneavoastră se va transforma într-o sală de cinema: alegeţi vizionarea de pe un dispozitiv local, de pe internet sau de pe un canal TV, luminile în cameră îşi reduc treptat intensitatea sau se sting singure, draperiile se trag şi ele automat, rămânându-vă doar să apăsaţi butonul „Play” de pe telefon sau telecomandă sau, şi mai simplu, să îi spuneţi asistentului Google sau Alexa să pornească redarea, stând confortabil în fotoliu sau pe canapea.
Dacă ne gândim bine, am putea face ceva şi în privinţa floricelelor… 🙂

Contactaţi-ne pentru a vedea cât de simplu poate fi…

Alte articole strâns legate de acesta:

BUCURATI-VA DE CONFORTUL PE CARE IL VISATI

BUCURATI-VA DE CONFORTUL PE CARE L-ATI VISAT

Totul este mult mai simplu decat va imaginati. Fie ca este vorba despre iluminatul casei sau al curtii asa cum ati vazut in filme, fie ca doriti sa scapati de grija reglarii temperaturii la schimbarea anotimpurilor, a temperaturii exterioare sau in functie de orarul dumneavoastra, fie ca doriti sa scapati de grija irigarii gazonului sau a gradinii, toate acestea sunt acum realizabile.


Iluminatul inteligent

Doar cu ajutorul telefonului sau al tabletei sau prin comanda vocala puteti controla corpurile de iluminat din casa si din curte, centralizat sau individualizat,
puteti modifica intensitatea si culoarea luminii, puteti crea jocuri de lumini in cadrul diverselor evenimente si puteti defini nenumarate scenarii, de exemplu pentru iluminarea curtii sau a anumitor camere din casa odata cu lasarea intunericului, pentru aprinderea anumitor lumini atunci cand sunteti in vacanta pentru simularea prezentei si multe altele.


Automatizarea sistemului de umbrire

Obtineti si mai mult confort si intimitate si economisiti energie electrica si termica prin automatizarea draperiilor, jaluzelelor exterioare sau pergolelor.
Puteti controla sistemul de actionare al draperiilor, jaluzelelor sau pergolelor prin telefon, tableta sau prin comanda vocala sau puteti crea scenarii predefinite pentru inchiderea draperiilor pentru a urmari un film sau pentru a creea intimitate pe timpul noptii, pentru a lasa razele soarelui sa patrunda în camere dimineata prin deschiderea draperiilor, pentru inchiderea jaluzelelor în conditii de vreme rea etc.


Controlul climatizarii

Nu a fost nicicand mai simplu sa va bucurati de confortul termic mult visat.
Cu ajutorul sistemului inteligent puteti pastra temperatura dorita doar atunci cand sunteti acasa sau doar intr-o anumita camera daca asta doriti, reducand astfel considerabil consumul de energie.
Puteti creea multiple scenarii in functie de orarul in care sunteti acasa, de prezenta in camera, in functie de temperatura exterioara, centralizat sau individualizat pe fiecare camera, pe etaje sau pentru intreaga casa.
Toate acestea, desigur, cu ajutorul telefonului, al tabletei sau prin comanda vocala.


Irigat automatizat

Puteti uda gazonul, sera, gradina sau jardinierele si ghivecele cu flori fie ca sunteti acasa, la servici sau in vacanta. Sistemul inteligent va face asta pentru dumneavoastra in functie de anotimp, de zilele saptamanii, la anumite ore sau în functie de conditiile meteo.
Economisiti astfel apa, energie electrica si castigati timp liber.


Aspiratoare inteligente

Uitati de mare parte din rutina zilnica de igienizare a locuintei cu aspiratoarele inteligente, complet independente si controlabile de pe telefon sau tableta. Le puteti seta rute predefinite de deplasare pentru curatare sau le puteti lasa sa curete singure, automat, spatiul liber dintr-o incapere. Dupa descarcarea acumulatorului aspiratorul se va duce la statia de incarcare, iar dupa incarcare isi va relua automat activitatea, daca nu ii ordonati altceva. Puteti monitoriza de pe dispozitivul mobil, de oriunde v-ati afla, suprafata curatata deja, ruta parcursa, statusul bateriei si multe alte informatii.


Hranitoare automate

Trebuie sa plecati de acasa cateva zile nu aveti cu cine lasa animalul de companie? Faceti-va viata si mai comoda cu hranitoarele automate inteligente pentru animale de companie. Puteti seta cantitatea de mancare in functie de marimea animalului, programul de masa pe zile si ore, puteti interveni oricand de pe telefon sau tableta pentru modificarea cantitatii si/sau a programului, puteti accesa camera video incorporata pentru monitorizarea animalului si multe altele.


Contactati-ne pentru a vedea cat de simplu poate fi…

Vezi si celelalte articole strans legate de acesta:

ASIGURATI-VA CA TOT CE CONTEAZA PENTRU DUMNEAVOASTRA ESTE IN SIGURANTA

asigurati-va-ca-tot-ce-conteaza-este-in-siguranta_2

Aflati tot ce se intampla in casa sau curtea dumneavoastra de oriunde v-ati afla. Accesati de oriunde, pe orice dispozitiv cu conexiune la internet, sistemul de supraveghere video si primiti notificari de la senzorii de miscare, de efractie, de inundatie, de fum sau de gaz sau de la dispozitivele electrice in cazul nedorit al unei spargeri, al unui incendiu sau al unei avarii la instalatia sanitara, de gaz sau electrica.
Mai mult decat atat, in functie de setarile dorite, sistemul automatizat poate lua masuri, dupa caz, prin blocarea unor yale sau dispozitive de blocare, prin inchiderea sau deschiderea unor robinete, a unor intrerupatoare sau sigurante electrice si multe altele.
Obtineti astfel satisfactia ca ati facut totul pentru protectia celor dragi si a casei dumneavoastra.


Camerele de supraveghere inteligente

Stim cu totii rolul principal al unei camere de supraveghere si al unui sistem de supraveghere si anume acela de a monitoriza un anumit spatiu si de a putea identifica ulterior, daca este nevoie, pe baza inregistrarilor, eventuali raufacatori.
Dezavantajul principal evident al unui astfel de sistem este ca el poate fi util fie atata timp cat cineva supravegheaza in timp real monitoarele, fie ulterior producerii unui eveniment, ca mijloc probatoriu.
Un alt dezavantaj al unui sistem, sa-l numim clasic, de supraveghere, este ca stocarea inregistrarilor se face pe dispozitive separate, centralizate (DVR), necesitand, pe langa costul echipamentului propriu-zis, si cablaje de la fiecare camera la DVR, pe langa cele de alimentare cu energie electrica, creand astfel disconfort si ridicand costul investitiei initiale.
Camerele moderne, „inteligente”, rezolva mare parte din neajunsurile de mai sus. Acestea pot functiona exclusiv wireless, existand chiar variante cu batierie si cu panou solar, nemaifiind astfel nevoie de absolut niciun fir la/de la camera video. Mai mult, aceste camere pot fi echipate cu carduri SD sau MicroSD, de capacitate mare, stocarea inregistrarilor facandu-se local. Desigur, camerele pot fi accesate prin aplicatia comuna, de pe telefon, tableta sau PC, fie pentru a vedea in real-time ce se intampla in spatiul monitorizat, fie pentru accesarea inregistrarilor.
Si asta nu e tot, camerele inteligente pot functiona similar cu senzorii de proximitate, in sensul ca la detectarea miscarii intr-o anumita zona, intr-un anumit interval etc. (setarile si scenariile sunt extrem de variate) pot genera un semnal, o alarma, pot trimite un SMS sau un email si, desigur, veti vedea toate aceste alarme pe dispozitivul dorit.


Sistemul de alarma

Sistemele de alarma inteligente se aliniaza si ele ideii de accesibilitate din orice locatie, utilizatorul putand configura si ulterior primi notificari in aceeasi aplicatie cu restul senzorilor si echipamentelelor inteligente.
Astfel, proprietarul poate verifica starea sistemului de alarma, poate arma sau dezarma alarma sau poate programa acest lucru la anumite ore, va primi notificari in cazul unui eveniment neprevazut sau al modificarii statusului alarmei si poate seta interactiunii cu alte echipamente inteligente in functie de evenimentul aparut.


Prevenire si protectie importiva incendiilor

O alternativa moderna pentru senzorii clasici de detectare a fumului/incendiului sunt senzorii wifi. Acestia, pe langa functia de baza, aceea de a porni instalatia de stins incendiul, trimit notificari utilizatorilor desemnati si pot interactiona cu celelalte echipamente inteligente din casa. Se poate opri astfel alimentarea cu gaz, cu energie electrica, se pot bloca/debloca yale si multe altele.
Utilizatorul va primi, in cazul aparitiei fumului in incaperile dotate cu astfel de senzori, notificari pe dispozitivul mobil si va putea controla in timp real alte echipamente, in afara celor presetate dinainte, descrise mai sus.


Prevenire si protectie impotriva scurgerilor de gaz

Majoritatea aragazelor si plitelor pe gaz moderne au propriile sisteme de siguranta, dar mai exista, cu siguranta, gospodarii cu modele mai vechi, fara astfel de protectii. Situatia este similara si in cazul senzorilor si electrovalvelor impuse de lege sau, in cel mai fercit caz, senzorii existenti nu fac decat sa opreasca robinetul de gaz, fara a notifica in vreun fel proprietarul.
Senzorii inteligenti permit, pe langa functia de baza de a opri alimentarea cu gaz, si emiterea de notificari precum si crearea de scenarii care sa implice alti senzori sau echipmente, cum ar fi, de exemplu, oprirea si a alimentarii cu energie electrica in zona afectata de scurgerea de gaz si altele.
Astfel, fie ca aveti nevoie de senzori pentru o locuinta noua neechipata cu astfel de echipamente, fie ca doriti sa instalati senzori inteligenti in paralel cu cei clasici existenti pentru avantajele de mai sus, veti gasi in portofoliul nostru configuratiile optime.


Prevenire si protectie impotriva inundatiilor

Suntem convinsi ca aproape oricine a trait cel putin odata in viata neplacuta intamplare cand tocmai atunci cand nu era acasa, cel mai adesea in concediu, sa plesneasca un racord de sub chiuveta sau o teava, sa apara un por intrun calorifer sau alt asemenea eveniment, iar vecinii sau rudele sa sune disperati.
Puteti evita toate aceste neplaceri, precum si pagubele materiale provocate de astfel de avenimente, prin integrarea in sistemul inteligent ql casei a unor senzori pentru detectarea apei, amplasati in locurile in care pot aparea inundatii (baie, bucatarie, camera tehnica, pivnita etc.), conectati la robinete cu actionare electrica de alimentare cu apa. In cazul detectarii unei scurgeri, senzorul comanda robinetului oprirea alimentarii cu apa.
Veti afla, desigur, imediat pe telefon sau tableta ca a avut loc un astfel de eveniment.


Siguranta si eficienta energetica

V-ati dorit sa stiti atunci cand nu sunteti acasa daca s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica sau a aparut un scurt circuit? Ati dorit o modalitate mai usoara de a sti consumul de energie fara a citi periodic contorul si de a astepta facturile furnizorilor?
Toate aceste lucruri sunt acum posibile cu ajutorul sigurantelor si prizelor inteligente. Veti primi pe orice dispozitiv mobil dorit notificari in cazul aparitiei unor evenimente legate de reteaua cu energie electrica, precum si statici legate de consum. Puteti seta alarme si puteti gestiona intervalele in care anumite aparate si dispozitive electrice sa porneasca sau sa se opreasca.


Controlul inteligent al accesului in locuinta

Puteti integra in sistemul inteligent al casei dumneavoastra, pentru un control total, videointerfonul si yalele inteligente de interior sau de exterior.
Yalele permit, pe langa controlul local cu amprenta, cu panou numeric cu touch sau clasic, cu cheie, si controlul de la distanta, din telefon sau tableta.
Puteti vedea de oriunde v-ati afla cine va bate la usa sau la poarta si puteti permite accesul in curte sau in locuinta al rudelor, al curierului etc.


lampa sterilizare uv GL-USL-36W_b
lampa sterilizare uv GL-USL-36W_b

… si in contextul pandemiei, desi ne-am indepartat putin de la traseul nostru de a avea in portofoliu doar produse Tuya/Smart life, dar pentru a intari oferta noastra pentru case sigure, am considerat oportuna si aceasta lampa pentru sterilizare, cu lumina UV. Cu atat mai mult cu cat, folosind o priza mobila sau o telecomanda inteligenta, puteti controla si lampa de la distanta, folosind aceeasi aplicatie – Tuya sau Smart life.

Contactati-ne pentru a vedea cat de simplu poate fi…

Vezi si alte articole strans legate de acesta:

UN DISCOUNT SMART DE LA IEPURILA CEL ISTET

Discount Sarbatori Pascale

Fara cuvinte de prisos…

Discount Sarbatori Pascale
Discount Sarbatori Pascale

DISCOUNT INTRERUPATOARE AURII

Poate unde sunt usor mai extravagante decat clasicele intrerupatoare albe sau negre, intrerupatoarele aurii s-au vandut mai greu.

Asa ca ne-am gandit sa impulsionam putin vanzarile si la aceste modele, acordand un discount de15% 😉

Discountul este valabil pana la sfarsitul lunii februarie, in limita stocului disponibil!

Pentru a beneficia de discount, introduceti codul GOLD la plasarea comenzii.

Mergi la produse si comanda…

LAMPA STERILIZARE UV SI OZON

lampa sterilizare uv GL-USL-36W_b

In contextul pandemiei, desi ne-am indepartat putin de la traseul nostru de a avea in portofoliu doar produse Tuya/Smart life, dar pentru a intari oferta noastra pentru case sigure, am considerat oportuna si aceasta lampa pentru sterilizare, cu lumina UV si Ozon. Cu atat mai mult cu cat, folosind o priza mobila sau o telecomanda inteligenta, puteti controla si lampa de la distanta, folosind aceeasi aplicatie – Tuya sau Smart life.

Vezi detalii produs si comanda

DISCOUNT DE SARBATORI

discount decembrie 2020
discount decembrie 2020
discount decembrie 2020

MOS NICOLAE

MOS NICOLAE
MOS NICOLAE
MOS NICOLAE

BLACK FRIDAY 2020

black-friday-special-discount-small
BLACK FRIDAY 2020
BLACK FRIDAY 2020

„CUB” DEMO, MOBIL

Daca doriti sa vedeti cum arata si cum functioneaza multe dintre produsele noastre, fie ca vreti sa veniti la sediul nostru, fie ca preferati sa venim noi la dumneavoastra, acum putem implini ambele dorinte.

Am muncit ceva, dar, zicem noi, in final arata bine…

… si linkul cu filmuletul de pe canalul nostru de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCkLPQ2Con_yrVLchdZonaGQ

ILUMINATUL INTELIGENT. POSIBILITATI

ILUMINATUL INTELIGENT

Iluminatul inteligent a devenit in ultima perioada tot mai cunoscut si tot mai atractiv. Confortul oferit de aprinderea automata a luminii atunci cand ajungeti acasa de la servici, siguranta oferita de aprinderea si stingerea automata a luminilor pentru a simula prezenta atunci cand sunteti in vacanta, economia obtinuta prin reducerea intensitatii sau a stingerii automate a lunminii atunci cand lumina exterioara creste si multe alte asemena scenarii, toate aceste facilitati au crescut enorm interesul oamenilor pentru iluminatul inteligent in general.
Cu toate acestea, foarte multi asociaza iluminatul inteligent cu deja destul de cunoscutele becuri inteligente, prezente deja pe rafturile magazinelor de bricolaj alaturi de becurile clasice.
Intr-adevar, automatizarea unei aplice obisnuite sau a unei veioze a devenit extrem de usoara. Doar inlocuiti becul clasic cu unul smart si il veti putea controla de oriunde v-ati afla de pe telefon.
Dar automatizarea iluminatului unei intregi case inseamna mult mai mult decat atat, iar elementele ce se pot folosi sunt mult mai multe decat, deja obisnuitele, becuri smart, incluzand aici intrerupatoarele,
duliile, releele si prizele inteligente.
Astfel, vom incerca mai jos, o prezentare cat mai succinta, cu aspecte pro si contra ale produselor ce se pot folosi pentru obtinerea iluminatului inteligent al unei case.

Becuri inteligente

bec_inteligent_5

Pro:

 • instalare foarte usoara; doar desurubati becul vechi si il inlocuiti cu cel smart
 • posibilitate de mutare in alt slot
 • majoritatea ofera posibilitatea modifcarii culorii si intensitatii luminoase
 • scalabilitate facila

Contra:

 • cost relativ ridicat pentru un bec, comparativ cu alte solutii
 • gama relativ scazuta, fiind dispozibile de regula doar cu dimensiunea A si soclu tip E
 • de asemenea, variantele disponibile in ceea ce priveste luminozitatea sunt limitate, fiind in general scazuta pentru astfel de becuri
 • utilizarea unui bec inteligent, face ca intrerupatorul clasic sa fie inutil; mai mult, daca intrerupatorul din perete este inchis, becul nu va functiona;
 • controlul se poate face doar din telefon, ceea ce poate crea dificultati pentru persoanele cu disabilitati sau obisnuite cu intrerupatoarele clasice
 • durata de viata a unui bec smart este relativ mai mica decat a unui bec clasic sau decat a altor dispozitive utilizabile pentru iluminatul inteligent

Dulii inteligente

DULIE INTELIGENTA SFL-105

Pro:

 • instalare foarte usoara; doar desurubati becul vechi, insurubati dulia in soclul existent, iar becul vechi in soclul duliei smart.
 • cost semnificativ mai mic decat al unui bec smart.
 • posibilitate de mutare in alt slot
 • scalabilitate facila
 • permite utilizarea unor becuri de forme si dimensiuni atipice, dar tot cu soclu tip E.
 • permite utilizarea unor becuri clasice, cu luminozitate mai mare.
 • durata de viata mai mare decat a unui bec.

Contra:

 • gama relativ scazuta, fiind dispozibile de regula doar cu soclu tip E.
 • face ca intrerupatorul clasic sa fie inutil; mai mult, daca intrerupatorul din perete este inchis, dulia si, implicit, becul nu va functiona.
 • controlul se poate face doar din telefon, ceea ce poate crea dificultati pentru persoanele cu disabilitati sau obisnuite cu intrerupatoarele clasice.
 • permite doar functia inchis/deschis, deci nu veti putea schimba culoarea sau intensitatea luminoasa.

Relee inteligente

RELEE INTELIGENTE

Pro:

 • este cea mai ieftina varianta pentru automatizarea iluminatului
 • exista modele cu variator, ce permit modificarea intensitatii luminoase
 • se poate folosi un releu pentru a controla mai multe becuri simultan
 • exista modele cu mai multe canale ce permit simularea functiei cap scara sau cap cruce, fara folosirea intrerupatoarelor clasice cu astfel de functie.
 • se pot folosi si cu alte dispozitive, nu doar pentru iluminat.
 • permit controlul local avand buton inchis/deschis

Contra:

 • necesita minime cunostinte electrice, legaturile facandu-se prin cabluri electrice.
 • aspect vizual relativ neplacut daca se monteaza la vedere.
 • de preferat sa se monteze ascuns, in tabloul electric, doza sau in interiorul corpurilor de iluminat, pentru aspect si siguranta.
 • desi are buton pentru control local, acesta este incomod, releul fiind destinat in special pentru controlul din telefon, ceea ce poate crea dificultati pentru persoanele cu disabilitati sau obisnuite cu intrerupatoarele clasice.

Intrerupatoare inteligente

intrerupator-inteligent-modular-1-canal-alb-4

Pro:

 • utilizabile cu orice tip de bec/corp de iluminat.
 • permit si controlul clasic, de pe perete.
 • disponibile in varianta cu ecran tactil (touch) sau cu buton clasic pentru un design deosebit la casei.
 • disponibile cu 1 pana la 4 canale in varianta standard sau cu pana la 8 canale in varianta modulara.
 • disponibile in culori diferite.
 • exista variante cu variator, cu functie de cap scara sau cap cruce.
 • durata mare de viata

Contra:

 • necesita cunostinte electrice pentru instalare
 • multe modele existente pe piata necesita si fir de nul in doza, ceea ce poate insemna modificari ale instalatiei electrice existente.
 • cost apropiat de cel al becurilor smart, dar mai mare decat in cazul duliilor si al releelor inteligente, in special pentru modelele care au si variator sau care permit modificarea culorii.
 • pot necesita adaptoare sau modificari pentru prinderea in doza, in special in cazul locuintelor mai vechi.

CASA INTELIGENTA – CUM INCEP SI CE AR TREBUI SA STIU?

arhitectura retea tuya

Daca ati ajuns sa cititi acest articol, probabil ca deja ati inceput sa va documentati cu privire la automatizarea casei dumneavoastra, iar multitudinea de denumiri de produse si tehnologii, precum si de termeni tehnici intalniti pe internet au creat cel putin nedumerire, daca nu chiar frustrare si poate intentia de a amana sau poate chiar de a renunta la proiect.
De aceea, si noi consideram ca, una dintre cele mai dificile si anevoioase etape ale unui astfel de proiect de automatizare a casei este cercetarea intiala.

Deseori, mai ales la inceput, va veti intreba:

 • Ce tehnologie sa folosesc? WiFi, Bluetooth, Zigbee, Z-Wave?
 • Ce marci exista si care ar fi mai bune? Ce sunt OEM-urile si as putea sa folosesc in proiectul meu?
 • Trebuie sa achizitionez toate echipamentele necesare pentru toata casa de la inceput sau pot investi pe etape?
 • Ce modificari trebuie sa fac in infrastructura casei (reteaua electrica, de apa, de gaz etc.)?
 • Daca aleg automatizarea in etape trebuie sa fac reparatii si sa zugravesc de fiecare data?
 • Cat costa tot proiectul?
 • Ce ar mai trebui sa stiu si, de cel mai multe ori, nu gasesc pe siteurile magazinelor online?

Vom incerca sa raspundem in continuare la aceste intrebari, dar mai intai, pentru a va face o idee generala, va prezentam schema de principiu a unei retele de echipamente pentru o casa inteligenta:

Sa incercam o explicatie cat mai succinta si pe intelesul tuturor a schemei de mai sus.
Mai intai sa descriem echipamentele care apar in imagine:

 • 1. Dispozitivele Z-Wave: totalitatea dispozitivelor ce asigura automatizarea casei (senzori, intrerupatoare, relee, camere de supraveghere etc.), care folosesc protoculul de comunicare Z-Wave si au nevoie de o interfata centrala (hub) pentru a comunica intre ele si pentru a putea fi accesate de catre utilizator.
 • 2. Dispozitivele Zigbee: totalitatea dispozitivelor ce asigura automatizarea casei (senzori, intrerupatoare, relee, camere de supraveghere etc.), care folosesc protoculul de comunicare Zigbee si au nevoie de o interfata centrala (hub) pentru a comunica intre ele si pentru a putea fi accesate de catre utilizator.
 • 3. Dispozitivele Bluetooth Low Energy (BLE): totalitatea dispozitivelor ce asigura automatizarea casei (senzori, intrerupatoare, relee, camere de supraveghere etc.), care folosesc protoculul de comunicare Bloetooth Low Energy si au nevoie de o interfata centrala (hub) pentru a comunica intre ele si pentru a putea fi accesate de catre utilizator.
  NOTA: Modul de functionare al dispozitivelor Z-Wave, Zigbee si Bluetooth este foarte asemanator, diferentele principale constand in modul si frecventa de transmitere a semnalului, raza de acoperire si numarul de dispozitive suportate de o interfata (hub).
  Aspectul comun esential al acestor protocoale este faptul ca toate folosesc o interfata (hub) intermediara, la care se conecteaza dispozitivele (senzori, interupatoare etc.) pentru a comunica intre ele si pentru a putea fi accesate de catre utilizator.
 • 4. Interfata (hub) Z-Wave: similar unui router de internet, dar dedicat dispozitivelor ce folosesc acest protocol, permite comunicarea intre aceste dispozitie si crearea de scenarii de automatizare.
 • 5. Interfata (hub) Zigbee: similar unui router de internet, dar dedicat dispozitivelor ce folosesc acest protocol, permite comunicarea intre aceste dispozitie si crearea de scenarii de automatizare.
 • 6. Interfata (hub) BLE: similar unui router de internet, dar dedicat dispozitivelor ce folosesc acest protocol, permite comunicarea intre aceste dispozitie si crearea de scenarii de automatizare.
  NOTA: Toate aceste interfete (hub-uri) trebuie conectate la un router obisnuit de internet pentru a putea fi accesate de catre utilizatori din locatii diferite de cea locala, unde este instalata interfata.
  Astfel, in cazul protocoalelor Z-Wave, Zigbee si BLE, putem spune ca Hub-ul este componenta centrala a sistemului de automatizare, pentru ca este locul unde se configureaza regulile de automatizare.
  Hub-ul poate fi un echipament dedicat, fie el un Controller cum este, de ex. Samsung SmartThings, un software instalat pe un Raspberry PI sau un spatiu in cloud (IFTTT).
 • 7. Dispozitive WiFi conectate direct la router: dupa cum reiese si din denunmire, dispozitivele ce folosesc acest protocol, elimina nevoia unei interfete intermediare de comunicare, accesarea de catre utilizator, precum si definirea de scenarii de automatizare facandu-se direct din aplicatia de pe dispozitivul mobil.
 • 8. Router WiFi: routerul obisnuit prin care va conectati la internet, fie prin cablu, fie wireless. De cele mai multe ori este livrat de furnizorul de internet (ISP), dar poate fi achizitionat si separat.
  Pentru securitate sporita si optimizarea accesului la internet este recomandat un router dedicat pentru echipamentele destinate automatizarii casei.
 • 9. Serverul cloud Tuya: serverul extern pe care sunt stocate setarile senzorilor si pe care ruleaza aplicatia ce permite interconectarea dispozitivelor ce utilizeaza protocoale diferite de comunicare.
  Tot prin intermediul serverului veti primi notificari si veti putea accesa dispozitivele din locuinta dumneavoastra atunci cand sunteti in alta locatie.
 • 10-12. Alte echipamente externe (din afara retelei casei), ce pot interactiona intr-un fel sau altul cu dispozitivele de automatizare ale casei.
 • 13. Dispozitive mobile, prin care se gestioneaza casa inteligenta (telefon mobil, tableta etc.)
 • 14. Boxa inteligenta: dispozitivele inteligente locale ce permit gestionarea casei inteligente prin comenzi vocale – Google Home (Mini), Google Nest (Max), Amazon Alexa etc.
 • 15, 16 – Dispozitive bluetooth, ce nu fac parte din automatizarea casei si care se conecteaza direct la telefonul mobil sau la boxa inteligenta (de exemplu ceasuri sau bratari sau cantare inteligente, boxe bluetooth alte gadgeturi bluetooth).

Ce tehnologie sa folosesc?

Din pacate, nici daca am vrea, nu am putea recomanda o solutie 100% mai buna decat celelalte.
In final, indiferent ce ar spune unii sau altii, puteti obtine acelasi rezultat, dar facand un mic compromis.
Alegerea tine de trei mari factori:

 • complexitatea proiectului (aici intrand suprafata spatiului deservit de automatizare, locatia, stadiul locuintei – este la stadiul de proiect, este la rosu, este deja construita, este finisata), utilitatile existente etc.);
 • nivelul de cunostinte in domeniu si disponibilitatea utilizatorului (utilizatorul are cunostintele si instrumentele necesare, precum si disponibilitatea de a face, dupa caz, instalarea fizica si/sau setarile initiale ale echipamentelor, definirea scenariilor de automatizare etc. sau doreste o solutie la cheie;
 • desigur, nu in ultimul rand, bugetul alocat (utilizatorul are o estimare corecta a costurilor unui sistem complet de automatizare si doreste implementarea unitara acestuia sau, din cauza limitarii de buget, doreste etapizarea implementarii, fie pe functionalitati (de ex. poate incepe cu partea ce asigura siguranta, poate continua cu partea de confort si apoi cu cea de divertisment), fie pe zone ale locuintei (de ex. pe etaje sau pe anumite camere);

Sa detaliem putin…

Cunoasterea suprafatei de automatizat este importanta pentru a sti in ce masura va fi acoperita de semnalul Hub-ului (daca se foloseste tehnologia Zigbee sau Z-Wave), respectiv de semnalul router-ului (daca se foloseste protocolul WiFi).
Este posibil ca in cazul spatiilor impartite pe doua sau mai multe etaje sau cu dependinte mai izolate (magazii, camere tehnice, crame, beciuri etc.) sa fie nevoie de repetoare de semnal dedicate, sau mai multe Hub-uri sau routere.

In functie de solutia aleasa, automatizarea casei poate implica un cost mare intr-un timp relativ scurt, daca utilizatorul doreste o solutie la cheie, respectiv un cost mai mic, daca este dispus sa faca singur mare parte din instalare si parametrizare.
Astfel, bugetul va varia in functie de nevoile dumneavoastra, de nivelul de cunostinte si de efortul propriu depus.
Daca cunoasteti in detaliu partea de retelistica si ceva notiuni de programare, puteti alege device-uri mai ieftine, dar programabile.
Daca nu doriti sa va bateti prea mult capul si vreti sa aveti parte de o experienta placuta si simpla la instalare, alegeti dispozitive din acelasi brand sau compatibile, care nu necesita un efort deosebit.
Exista, desigur, daca bugetul dumneavoastra o permite, si varianta apelarii la o firma specializata (de ce nu, chiar HomeVast) care sa va ofere o solutie la cheie. Este posibil ca diferenta de costuri intre variantele de mai sus sa nu fie chiar asa de mare.

Dispozitivele Z-Wave, Zigbee si WiFi, dedicate pentru sistemele Smart Home, sunt, in cele mai nulte cazuri, dispozitive wireless, deci le puteti prinde sau amplasa oriunde fara a fi nevoie de fire pentru ele.
De asemenea, automat, reteaua pe care o formeaza aceste dispozitive este complet separata de reteaua dumneavoastra Wi-Fi, adaugand un extra nivel de securitate.

Pentru oricare dintre protocoalele de comunicare ati opta, ulterior trebuie sa va asigurati ca dispozitivul/dispozitivele de care aveti nevoie este compatibil cu hub-ul/router-ul sau (Z-Wave, Zigbee sau WiFi).
Daca optati pentru protocolul WiFi, iar sistemul dumneavoastra va include multe astfel de dispozitive, va recomandam sa folositi un Router de calitate, standard minim 802.11ac cu raza mare de acoperire astfel incat semnalul sa poate ajunge la cel mai indepartat dispozitiv.
O alta recomandare, extrem de importanta, este ca dispozitivele WiFi sa fie asociate unui router dedicat, intr-o retea WiFi separata de cea pe care dumneavoastra sau membrii familiei acceseaza in mod curent internetul, vizioneaza filme sau joaca jocuri online, si la care dati acces vizitatorilor.

Ca sa pomenim si de el, nu recomandam folosirea protocolului si a dispozitivelor Bluetooth. Acestea au o raza de acoperire mult mai mica, devin relativ instabile, mai ales daca sunt de provenienta indoielnica si au un proces de instalare si parametrizare mai dificil decat in cazul celorlalte tehnologii, astfel ca, noi consideram ca, nu reprezinta o investitie optima pe termen lung.

Ce marci exista si care ar fi mai bune? Ce sunt OEM-urile si as putea sa folosesc in proiectul meu?

Brand-ul/Branduri-le de dispozitive pe care il alegeti va juca un rol important in functionalitatea pe care o obtineti, in costul total al sistemului, atat cel initial, de achizitie, cat si ulterior pentru intretinere.
Credem ca este arhicunoscut, si valabil pentru majoritatea industriilor (auto, textila, alimentara etc.) faptul ca, cu cat un brand este mai de notorietate, cu atat produsele fabricate sub acel brand sunt mai scumpe si mai de calitate, existand, deisgur, si exceptii.
Tot asa stau lucrurile si in domeniul echipamentelor destinate caselor inteligente.
In schimb, poate mai mult decat in alte industrii, in acest domeniu furnizorul principal de astfel de echipamente, oricat s-ar ascunde unii dupa deget, este China.
Chiar si cei mai mari producatori, fie au fabricile proprii in China, in cel mai fericit caz, fie importa acelasi produs de la unul dintre producatorii chinezi si il eticheteaza sub brandul propriu.
Nu degeaba, pe cele mai multe dintre produsele ce pot fi comandate in Romania, si nu numai, este scris „Made in China”.
In acest context, consideram ca este oportun sa vorbim si despre OEM-uri (Original Equipment Manufacturer). Dupa cum le spune si numele din limba engleza, reprezinta produsele originale, iesite din fabrica, inainte de a fi preluate si rebranduite de alte companii.
Deci, practic, sunt aceleasi produse. Desigur, firmele de renume efectueaza, de regula, teste suplimentare si emit certificate specifice pentru a se asigura de calitatea produselor. De aici provine si mare parte din diferenta de costuri dintre produsul OEM si cel rebranduit.
Din experienta proprie, putem spune ca majoritatea produselor OEM, care se regasesc sub alta denumire si in portofoliul firmelor mari, se comporta aproape identic cu cele rebranduite.
Daca va tenteaza produse OEM, de cele mai multe ori mult mai ieftine decat cele rebranduite, dar aveti dubii privind calitatea si fiabilitatea acestora, o sugestie ar fi sa incepeti cu o automatizare partiala, pe care sa o testati o perioada inainte de a achizitiona produsele pentru intreaga casa.
Un alt aspect de luat in seama este compatibilitatea dispozitivelor cu sistemul de operare preferat de dumneavoastra, in speta Android sau iOS. Desi majoritatea dispozitivelor existente pe piata sunt compatibile cu ambele sisteme de operare, pot exista totusi variante dedicate. Este vorba aici, in special de produsele Apple.
Ce mai putem spune legat de marcile existente pe piata, ar fi ca majoritatea producatorilor mari, sunt specializati pe anumite zone ale sistemului de automatizare, de ex. pe iluminat sau pe dispozitive de siguranta, astfel ca nu acopera toata gama de echipamente necesare automatizarii complete a unei case.
Dintre cele mai cunoscute firme prezente pe piata putem enumera: Livolo, Sonof, Samsung, Xiaomi, Philips, Schneider, Broadlink si multi altii.

Sunt foarte multi producatori de solutii smart home pe piata. Daca aveti intrebari despre unul anume, contactati-ne si va putem ajuta sa faceti alegerea potrivita.

Trebuie sa achizitionez toate echipamentele necesare pentru toata casa de la inceput sau pot investi pe etape?

La aceasta intrebare raspunsul este la latitudinea dumneavoastra. Iata cu ce sugestii va putem ajuta noi:

Daca este o constructie noua, de preferat ar fi automatizarea completa de la inceput;
Daca este vorba despre o locuinta inchiriata, de preferat sa folositi cat mai multe dispozitive wireless, astfle incat sa le puteti lua la terminarea contractului de inchiriere;
Daca aveti multe aparate care nu sunt smart, puteti folosi prize, relee sau telecomenzi inteligente pentru a le integra in sistemul de automatizare;
Pueti automatiza usi, incuietori, cai de acces, folosind yale si incuietori inteligente;
Daca nu stiti cum ati putea incepe, puteti porni de la iluminat, veti vedea efectul imediat;
Daca bugetul este mic, incepeti cu pasi mici, cu dispozitive care aduc confort imediat (becuri, dulii, intrerupatoare si/sau intrerupatoare inteligente).

Ce modificari trebuie sa fac in infrastructura casei (reteaua electrica, de apa, de gaz etc.)?

Asa cum spuneam mai sus, marea majoritate a echipamentelor inteligente sunt wireless, unele dintre ele functionand cu baterii si neavand nevoie de niciun fir pentru a fi integrate in sistem.
Altele au nevoie de alimentare cu energie electrica, fie prin USB, fie direct de la priza. In cazul intrerupatoarelor si prizelor de perete, de multe ori este nevoie ca in doza in care se monteaza dispozitivul respectiv sa fie tras si cablu de nul.
La HomeVast ne-am straduit sa alegem dispozitive cat mai neinvazive, pe cat posibil fara fire si fara nevoia de interventii asupra infrastructurii casei.
Un aspect extrem de important, pe care multi omit sa-l evidentieze, este acela elementele de automatizare doar fac echipamentele existente inteligente, dar nu fac si treaba acestora.
Pentru a intelege exact ce vrem sa spunem va prezentam cateva exemple:

 • daca aveti un sistem jaluzele sau draperii cu actionare manuala, prin achizitionarea unui interupator inteligent pentru sisteme de umbrire nu veti obtine automatizarea sistemului. Veti avea nevoie, desigur, si de sistemul electric si mecanic pentru actionarea efectiva a jaluzelelor/draperiilor. Acesta implica, pe langa costul propriu-zis, si lucrarile de montaj.
  Daca aveti insa deja jaluzele/draperii actionate electric, dar local, instalarea unui intrerupator elegant, ce permite operarea de la distanta, crearea de scenarii in functie de lumina de afara etc., va fi mult mai usoara si mai putin costisitoare.
 • un alt exemplu, daca achizitionati senzori de inundatie, in cazul unui eveniment nedorit senzorul va emite o alerta pe care o veti primi pe telefonul mobil, dar nu va opri si apa. Pentru asta va fi nevoie de o electrovalva echipata, la randul ei cu un releu inteligent sau alimentata de la o priza inteligenta. Similar stau lucrurile si in privinta senzorilor de gaz sau a celor de fum.
  Montajul unei astfel de electrovalve, sau de regula mai multe, poate implica lucrari semnificative asupra retelei de conducte a casei.

Daca aleg automatizarea in etape trebuie sa fac reparatii si sa zugravesc de fiecare data?

Ca sa sintetizam cele de mai sus si sa raspundem si la aceasta intrebare, in mod normal, dispozitivele de automatizare propriu-zise, nu necesita interventii asupra casei sau necesita cel mult interventii minore.
Insa, in functie de infrastructura existenta si de functionalitatile dorite de dumneavoastra, modificarile in casa, indiferent daca doriti sa faceti automatizarea de la inceput sau etapizat, pot fi sau nu importante.
Va suntem oricand alaturi pentru sfaturi si recomandari pentru proiectul dumneavoastra.

Cat costa tot proiectul?
Credem ca daca ati parcurs cele de mai sus, puteti raspunde chiar dumneavoastra la aceasta intrebare. Depinde!
Daca alegeti sa investiti mai mult timp in configurare si parametrizare, va costa mai putin.
Daca vreti sa vedeti automatizarile in actiune mai repede si fara prea multe batai de cap, va costa mai mult.
Costul depinde mult de functionalitatile pe care le doriti de la sistemul de automatizare, de suprafata acoperita, de brandurile dorite si de celelalte aspecte descrise mai sus.
Indiferent de perceptia si asteptarile dumneavoastra de la o casa inteligenta, am fi bucurosi sa va oferim sugestiile si sfaturile noastre.

Ce ar mai trebui sa stiu si, de cel mai multe ori, nu gasesc pe siteurile magazinelor online?
Am putea spune deja, ca multe dintre aceste lucruri au fost deja descrise mai sus.
Intr-o scurta recapitulare am putea enumera: nu exista cea mai buna tehnologie sau cea mai buna marca; dispozitivele smart propriu-zise pot reprezenta doar o parte din sistemul final de automatizare, care poate include si electrovane, robinete, servomotoare etc.;
instalarea dispozitivelor smart propriu-zise, de cele mai multe ori, nu implica modificari majore asupra infrastructurii casei, dar realizarea proiectului final ar putea; costul final al proiectului va depinde de mai multi factori, detaliati mai sus.

0