Instructiuni montaj intrerupatoare cinetice

I. MONTAJ IN CORPUL DE ILUMINAT

Daca in doza in care este intrerupatorul simplu (mecanic sau cu touch)  nu exista si fir de nul (situatie intalnita la majoritatea locuintelor vechi), releul nu poate fi montat in acea doza, avand nevoie atat de faza, cat si de nul, pt. a fi alimentat. In acest caz, releul smart trebuie montat in interiorul corpului de iluminat, urmand a fi intercalat inainte de aimentarea becului aferent. Pentru a asigura alimentarea constanta a releului, fie se va lasa in pozitia deschis intrerupatorul existent si nu se va mai folosi, fie se va inlatura intrerupatorul simplu existent, se vor face legaturile electrice pe care le realiza intrerupatorul, iar la fata dozei se va monta un intrerupator cinetic pentru comanda releului smart.

II. MONTAJ IN DOZA

In cazul fericit in care in doza intrerupatorului sunt trase atat fir de Faza, cat si de Nul, devine posibil, fiind semnificativ mai usor, montajul in doza.

Dimensiunea redusa a releului, gandit special pentru a inlocui un intrerupator clasic sau pentru a-l transforma intr-unul inteligent, permite montarea acestuia in doza intrerupatoruluii. In functie de adancimea dozei si de cea a intrerupatorului clasic, exista si posibilitatea utilizarii releului in aceeasi doza cu intrerupatorul existent, in spatele acestuia. Montajul in doza este conditionat de existenta in doza atat a firului de Faza, cat si a celui de Nul.

Iata mai jos pozitionarea releului in cateva doze intalnite frecvent pe piata din Romania:

1. Montaj in doza, fara pastrarea intrerupatorului simplu existent.

Daca nu doriti pastrarea intrerupatorului existent si, de asemenea, exista atat fir de Faza, cat si de Nul in doza, puteti inlatura intrerupatorul existent si nu veti folosi terminalele S1 si S2 ale releului smart. La fata dozei veti monta, cu suruburi sau folosind benzile dublu-adezive din pachet, un intrerupator cinetic.

2. Montaj in doza, in spatele intrerupatorului simplu existent.

Pot fi nenumarate situatii in care se doreste pastrarea intrerupatorului existent si transformarea lui intr-unul smart sau intr-unul cap scara (de exemplu cand intrerupatorul face parte dintr-un set de intrerupatoare modulare sau cand intrerupatorul are un design mai special etc.; unul dintre cele mai intalnite scenarii pentru care utilizatorii doresc acest tip de intrerupatoare este cel in care se doreste aprinderea/stingerea luminii stand in pat si nu au fost prevazute cabluri electrice in acea zona). Daca doriti sa pastrati intrerupatorul existent, fie el mecanic sau cu touch, iar in doza respectiva exista atat fir de faza, cat si de nul, puteti conecta terminalele intrerupatorului existent la bornele S1 si S2 ale releului smart. Intrerupatorul simplu devine astfel unul inteligent, starea pornit/oprit a acestuia reflectandu-se, prin intermediul releului smart, in aplicatie si pe dispozitivele mobile asociate.

0