INTRERUPATOR SMART PENTRU TOTI

schema electrica intrerupator smart fara nul

Salutare,
Comercializam deja de aproape doi ani intrerupatoare smart, cu sau fara nul.
De fapt, cam 90% dintre intrerupatoarele vandute sunt fara nul, aceasta proportie fiind dictata de piata din Romania, mai exact de reglementarile si de particularitatile retelelor electrice existente in Romania.
Aici vorbim despre faptul ca aproape toate locuintele din Romania, din pacate si cele noi, au in dozele de aparataj destinate intrerupatoarelor, doar fir de faza, nu si de nul (din pacate, uneori, si acestea sunt inversate, in sensul ca in doza intrerupatorului ajunge firul de nul, iar faza se duce direct la bec).
Mai jos puteti vedea schema electrica clasica pentru un intrerupator cu un canal (corp de iluminat, cu unul sau mai multe becuri, conectat(e) la un singur comutator):

schema electrica intrerupator pasiv
schema electrica intrerupator pasiv

Toate aceste aspecte de mai sus nu reprezinta un impediment in cazul intrerupatoarelor clasice, pasive, fara circuite electronice interne (de cele mai multe ori intrerupatoare mecanice, cu clapeta).
In cel mai rau caz, daca nulul si faza sunt inversate, cum am amintit mai sus, in cazul intrerupatoarelor cu indicator led, acesta (ledul) nu va functiona, dar functia de baza a intrerupatorului, aceea de a aprinde sau stinge becul, nu va fi afectata.

Acestea fiind spuse, am observat ca foarte multi dintre clientii nostri, care doresc inlocuirea intrerupatoarelor clasice cu unele inteligente, pornesc de la ideea ca, in afara functiilor inteligente, nu exista diferente intre cele doua categorii, inlocuirea trebuind sa fie identica cu cea a intrerupatoarelor clasice, pasive.
Astfel, am observat ca asteptarile utilizatorilor privind instalarea, utilizarea si functionarea intrerupatoarelor smart sunt de foarte multe ori similare ca cele avute in cazul intrerupatoarelor clasice, pasive.

Lucrurile, desigur, nu sunt chiar identice, si am considerat de bun augur acest articol, tocmai pentru a explica, speram noi pe intelesul tuturor, diferentele si modul de functionare si de a veni in intampinarea asteptarilor viitorilor utilizatori.

In primul rand, caracteristicile care fac inteligent un intrerupator (accesul prin internet, control vocal etc.) sunt asigurate de componente electrice si electronice, deci practic un intrerupator smart este un dispozitiv electric si electronic (similar unui aparat de radio, televizor, router WiFi etc.), care trebuie alimentat cu energie electrica pentru a functiona. Deci dispozitivul in sine (intrerupatorul), separat de bec (sau corpul de iluminat), trebuie alimentat cu energie electrica, similar introducerii in priza a radioului sau televizorului! Aceasta ar fi una dintre principalele diferente dintre intrerupatorul pasiv, clasic si unul activ, smart.

In cazul fericit, dar putin probabil in Romania, dupa cum spuneam si mai sus, in care in doza intrerupatorului exista si fir de nul, lucrurile sunt relativ simple: avem un intrerupator smart cu nul (adica are si borna pentru nul,
pe langa cele doua borne pentru firul de faza (una pentru firul care vine din tabloul electric sau doza de legaturi si una pentru firul care se duce la bec)), iar acesta va fi alimentat atat cu faza (care venea oricum in doza si in cazul intrerupatorului clasic), cat si cu nul, si va alimenta mai departe becul, ca si in cazul intrerupatorului pasiv.

schema electrica intrerupator smart cu nul
schema electrica intrerupator smart cu nul

Ce se intampla, insa, in cazurile majoritare in care in doza intrerupatorului nu exista si fir de nul si nu se poate trage din doza de legaturi sau tablou?
Aici intervin asa-numitele intrerupatoare “fara nul”, care, de fapt, doar simuleaza functionarea fara nul, denumirea fiind doar pentru simplitate si aspecte de marketing.
Practic si acestea sunt alimentate cu faza si nul, doar ca isi iau nulul prin intermediul firului de nul care alimenteaza becul si care vine din tabloul electric sau dintr-o doza de legaturi.
Pe scurt si ca sa fim pe intelesul celor mai non-tehnici posibili utilizatori, o componenta electronica din interiorul intrerupatorului “fara nul” (numita triac), alimenteaza pe rand, extrem de rapid, intrerupatorul, respectiv becul.
Aceasta operatie (de comutare a alimentarii cu energie electrica) se repeta de 50 de ori pe secunda (50Hz fiind frecventa standard, cu mici (sau uneori mari) variatii, a retelei electrice).
Alte componente electronice (condensatori) se incarca cu tensiune pentru o perioada foarte scurta de timp, pentru a asigura alimentarea dispozitivului in timpul in care triacul alimenteaza celalalt dispozitiv.
In cazul intrerupatorului, care este gandit tocmai in acest scop, precum si in cazul becurilor led de putere mai mare, acesti condensatori exista, nefiind nevoie, teoretic, de dispozitive suplimentare.
In cazul altor dispozitive electrice (cum ar fi becuri led de putere mica (sub 7W) sau lustre cu banda led etc.), acesti condensatori nu exista, aparand efectul de licarire (“flicker”) atunci cand becul este aprins, dar practic nu primeste continuu tensiune electrica.
Pentru aceste cazuri se utilizeaza un condensator extern, care se monteaza in paralel cu becul si are rolul de a se incarca atunci cand becul este alimentat si de a alimenta, la randul lui, becul pentru fractiunea de secunda cat becul nu mai primeste tensiune electrica.

schema electrica intrerupator smart fara nul
schema electrica intrerupator smart fara nul

Deja, cred ca lucrurile incep sa para complicate pentru cei mai putin familiarizati cu electrica si electronica… 🙂
Din perspectiva celor de mai sus, reies destul de clar urmatoarele aspecte:

  • este de preferat ca, acolo unde exista fir de nul in doza, sa se utilizeze intrerupatoare cu nul;
  • fiind dispozitive electronice chiar complexe am putea spune, exista un risc de aparitie a unor defecte (ca pentru oricare alt echipament electronic), iar durata de viata a unui intrerupator smart nu poate fi comparata cu a unui intrerupator clasic, mecanic;
  • este de preferat, pe cat posibil, ca montajul unor astfel de intrerupatoare sa se faca de catre personal calificat.

Speram ca explicatiile noastre au fost clare si v-au fost de ajutor.
In caz contrar sau daca doriti informatii suplimentare asteptam cu interes sa ne contactati.

0