CASĂ AUTOMATIZATĂ VERSUS CASĂ INTELIGENTĂ

CASĂ AUTOMATIZATĂ VERSUS CASĂ INTELIGENTĂ

Suntem convinși că dacă sunteți deja interesați de conceptul de casă inteligentă, ați auzit deja de nenumarate ori atât termenul de casă automatizată, cât și cel de casă inteligentă (sau casă smart – smart house).
Aceasta cu atât mai mult cu cât majoritatea oamenilor, chiar și a multor experti, tind să utilizeze acesti termeni ca fiind identici.
În caz că aveți nedumeriri în privința acestor doi termeni, încercăm mai jos, să elucidăm diferențele dintre cele două.

Astfel, o casă poate fi numită ”casă automatizată”, atunci când mai multe dispozitive instalate (cum ar fi senzori de diferite tipuri (mișcare, fum, gaz etc.), lumini, robinete etc.) pot fi programate să interacționeze între ele. Toată această interacțiune, comunicare între dispozitive este în cea mai mare parte de natură electrică sau electronică directă, necesitand cablaje însemnate, întreg sistemul fiind unul ermetic neaccesibil din exterior.
De cele mai multe ori un astfel de sistem este configurat și instalat complet de la început, eventuale adăugari sau upgrade-uri ulterioare fiind extrem de dificile și costisitoare.

Pe de altă parte, o ”casă inteligentă” este o casă dotată cu sisteme inteligente mult mai avansate de securitate, de control pentru ferestre și uși, de iluminat, de control al temperaturii, multimedia, de irigație, precum și multe alte funcții. Comunicarea între dispozitive se realizează în acest caz prin rețeaua wireless, permițand renunțarea la multitudinea de cabluri necesare în cazul descris mai sus.
Mai mult, sistemele de ultimă generatie se bazează și pe tehnologia Cloud si IoT (Internet of Things – Internetul tuturor lucrurilor), astfel că toate setările făcute initial se vor salva pe servere externe, cu securitate sporita, putand fi restaurate cu usurintă in cazul unei avarii la unul dintre dispozitivele sistemului.
Mai mult, o casă inteligentă, folosește in mare măsură inteligenta artificială, invățand si adaptandu-se nevoilor și rutinei zilnice ale fiecarui utilizator.
Spre exemplu, in funcție de rutina zilnică sau de anumiți senzori, casa inteligentă poate iniția anumite acțiuni (porneste/opreste alarma, luminile, setează temperatura pe diferite camere, pornește radioul/tv-ul, cafetiera, aspiratorul inteligent, udarea gazonului sau a plantelor și multe altele).
Desigur, toate aceste scenarii pot fi foarte ușor modificate sau oprite, de către utilizator/proprietar, de oriunde s-ar afla, printr-un click pe telefonul mobil sau printr-o comandă vocală, de exemplu.
Deși par de domeniul SF-ului, aceste tehnologii, spre deosebire de debutul tehnologiilor de automatizare, care la momentul apariției aveau prețuri prohibitive, sunt mult mai accesibile.

Putem considera astfel că termenul de casă inteligentă include conceptul de casă automatizată, dar nu și invers.

În prezent a deține o casă dotată cu echipamente inteligente nu mai este un lux ci mai degrabă o necesitate. Așa cum telefoanele inteligente,
tabletele și multe alte dispozitive electronice au devenit indispensabile pentru majoritatea dintre noi, treptat şi dispozitivele de automatizare inteligente vor urma același trend și își vor găsi locul în viața noastră de zi cu zi, făcand-o mai sigură și mai confortabilă.

0